Kineska državna televizija: Smog i nije tako loš

Kineski dnevnik „Pekinške vijesti“ kritikovao je državnu televiziju zbog korišćenja zagađenja vazduha za dodvoravanje komunističkim vlastima
4 komentar(a)
Kina smog, Foto: Telegraph.co.uk
Kina smog, Foto: Telegraph.co.uk
Ažurirano: 10.12.2013. 10:18h

Kineski dnevnik „Pekinške vijesti“ kritikovao je državnu televiziju zbog korišćenja zagađenja vazduha za dodvoravanje komunističkim vlastima.

Kineska centralna televizija (C CTV) na svom sajtu je objavila komentar o smogu, koji se pogoršao posljednjih godina i zatamnio mnoge kineske gradove protekle nedjelje, isičući da ovo zagađenje donosi i pet prednosti za naciju i pojedince, prenosi AFP.

Smog je, kako je navela državna televizija, dala nadu onom donjem sloju društva na ravnopravnost, kao i da novokomponovani bogataši ne mogu pobjeći od smoga koji inhaliraju.

Takođe, ističe C CTV smog čini kineski narod ujedinjeninijim jer gotovo svi gradovi i sela pate pod smogom, i „bistrije glave razmišljaju o značaju održivog razvoja“.

Gust smog zavio je glavni privredni centar Šangaj kao i druge gradove na istoku zemlje prošle nedjelje, odloživši letove i terajući građane da nose maske.

"Pekinške vijesti“ optužile su C CTV da vode propagandu u korist vlasti, navodeći da državni servis pokušava da nametne svoje mišljenje građanima.

Komentar C CTV bio je i glavna tema na Sina Veibou, kineskom ekivalentu Tvitera.

"Mediji pod uticajem centralne vlasti očigledno su teško pogođeni smogom“, napisao je jedan korisnik, a drugi je dodao „svako je idiot u očima idiota“.

Inače komentar na C CTV je danas skinut sa sajta, a i „Global tajms“, koji je tijesno vezan za Komunističku partiju, obrisao je u ponedjeljak izveštaj o tome da smog može doprinjeti odbrani nacije, koji je isto tako naišao na kritičke reakcije.

Bonus video: