Raspušten parlament: Demonstranti zahtijevaju da "prva familija" napusti Tajland

Opoziciju ne zadovoljava samo odstupanje premijerke s vlasti - državu u potpunosti žele osloboditi uticaja moćne porodice Šinavatra
19 komentar(a)
Ažurirano: 09.12.2013. 09:25h

Nakon sto su svi poslanici najvece opozicione partije Tajlanda, Demokratske stranke, kolektivno podneli ostavke, kralj Rama IX raspustio je parlament, o čemu je jutros premjerka Jingluk Šinavatra, inače sestra nekadašnjeg premijera te zemlje i crnogorskog državljanina Taksina Šinavatre, obavijestila narod.

Očekuje se da do kraja dana bude poznat datum prijevremenih parlamentranih izbora.

Iznenadan potez vlade tajlandske premijerke, međutim, ne uspijeva da smiri rastuću političku krizu.

Opoziciju ovaj akt nije zadovoljio, tako da se stotine hiljada demonstranata i dalje nalazi na ulicama glavnog grada, tražeći smjenu vlade i odlazak uticajne političke porodice Šinavatra iz zemlje.

Nakon što su juče su svi opozicioni poslanici napustili parlament, za danas je bio najavljen marš na zgradu vlade.

Jingluk Šinavatra pobijedila je na izborima 2011. godine. Ona je jutros na nacionalnoj televiziji saopštila da namjerava da raspusti parlament i da sazove izbore "što je prije moguće".

"Vlada ne želi gubitak života. U ovoj fazi, kad se mnogi ljudi protive vladi, najbolji način je da se vlast vrati tajlandskom narodu i da se održe izbori", rekla je premijerka.

Ona je dodala da će ostati na vlasti do izbora novog premijera. Nakon što je, kao formalnost, kralj morao odobriti raspuštanje parlamenta, izbori (po zakonu) moraju biti zakazani u roku od 60 dana.

Tajland je u previranju od 2006. godine kad je vojska zbacila tadašnjeg premijera Taksina Šinavatru.

Demonstranti tvrde da vladu kontroliše svrgnuti Šinavatra i kažu da će nastaviti proteste. Taksin Šinavatra pobjegao je u Dubai kako bi izbjegao zatvorsku kaznu zbog korupcije.

Opozicioni lideri su saopštili da neće biti zadovoljni samo smjenjivanjem premijerke, već da Tajland žele osloboditi od uticaja njene moćne porodice.

U sukobu su elita i obrazovana srednja klasa Tajlanda i Taksinova siromašna seoska glasačka baza, pridobijena populističkom politikom.

Galerija

Bonus video: