Rohani i Karzaji o Bliskom istoku

Rohani se protivi stranim snagama u regionu, na Bliskom istoku i u Persijskom zalivu, gdje američka Peta flota ima bazu u Bahreinu
0 komentar(a)
Hamid Karzaji, Hasan Rohani, Foto: Beta/AP
Hamid Karzaji, Hasan Rohani, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.12.2013. 19:47h

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je avganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju da se Teheran protivi prisustvu stranih snaga u Avganistanu i regionu.

Rohani smatra da zbog toga raste napetost, javile su agencije.

"Vjerujemo da sve strane snage treba da napuste ovaj region i da bezbjednost Avganistana treba da bude predata narodu te zemlje", rekao je Rohani, a prenosi AP.

"Zabrinuti smo zbog tenzija izazvanih prisustvom stranih snaga u ovom regionu", rekao je predsjednik Irana, založivši se istovremeno za bližu saradnju između Teherana i Kabula.

Rohani se protivi stranim snagama u regionu, na Bliskom istoku i u Persijskom zalivu, gdje američka Peta flota ima bazu u Bahreinu.

Iran se dugo protivi planiranom sporazumu SAD i Avganistana, kojim bi bilo omogućeno prisustvo američkih snaga u susjednoj zemlji i po završetku operacije NATO-a 2014. godine.

Avganistan i Iran imaju zajedničku granicu dugu 945 kilometara.

Rojters prenosi izjavu Karzaijevog portparola da se predsjednik Avganistana saglasio sa zaključenjem sporazuma o dugoročnoj saradnji i prijateljstvu sa Iranom.

"Avganistan se saglasio sa dugoročnim sporazumom o prijateljstvu i saradnji sa Iranom", rekao je Ajmal Fajzi, objašnjavajući da će se raditi o dugoročnom sporazumu o političkoj, bezbjednosnoj, ekonomskoj i kulturnoj saradnji, kao i o regionalnom miru i bezbjednosti.

Izveštavajući da su Karzaji i Rohani dogovorili zaključenje sporazuma, britanska agencija navodi da će ga avganistanski saveznici - SAD, dočekati sumnjičavo, dok pokušavaju da ubijede Karzaija da potpiše sporazum o ostanku približno 8.000 američkih vojnika u Avganistanu poslije 2014. godine.

Avganistanski predsjednik je ranije rekao da će taj sporazum biti potpisan poslije izbora za novog šefa avganistanske države u aprilu.

Karzaijev portparol rekao je da će dokument o saradnji biti pripremljen i uskoro potpisan, dodaje Rojters.

Avganistan je u avgustu potpisao jedan sporazum sa Iranom o strateškoj saradnji, u kom su uglavnom bezbjednosna pitanja, ali će po riječima Fajzija, novi sporazum biti obuhvatniji.

Bonus video: