Asanž: Vikiliks je mnogo uticao na prilike u svijetu

"Američke obavještajne agencije imaju veliki budžet i izvanrednu tehnologiju, ali što više saznajemo o njima, sve više videmo koliko su nesposobne"
0 komentar(a)
Žulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Žulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.12.2013. 16:36h

Osnivač sajta "Vikiliks" Džulijan Asanž izjavio da je objavljivanje povjerljivih informacija izazvalo "ozbiljne posljedice", pa i slabljenje moći agencija.

"Ministri su ostajali bez posla, šef danske vojske je bio primoran da podnese ostavku, pokrenute su istrage zahvaljući našim otkrićima, imali smo uticaja i na neke izbore", kaže Asanž za slovenačko "Delo".

Govoreći o ozbiljnim posljedicama koje je izazvao "Vikiliks", Asanž ubraja i arapsko proljeće i tvrdi da se, posle informacija koje je njegov sajt objavio, SAD nisu usudile da se direktno umiješaju i tako su, na primjer, prihvatile zbacivanje sa vlasti egipatskog lidera Hosnija Mubaraka.

On kaže i da nije uplašen zbog svog rada i dodaje da "kad jednom obavijestite javnost o postupcima vladinih agencija više ih se ne bojite", ali priznaje da su "stvari postale veoma ozbiljne", imajući u vidu da agencije SAD i Britanije pokušavaju protiv njega i njemu najbližih saradnika da izgrade optužnicu za špijunažu i terorizam.

"Za sada, oni su izgubili, i eto imamo primjer malog izdavača koji se bori protiv Pentagona, a ako on može da pobijedi Pentagon, to onda znači da snažne političke grupe u raznim državama ne moraju da se više plaše Sjedinjenih Država", navodi Asanž, koji je svoje utočište pronašao u ekvadarskoj ambasadi u Londonu, gdje se nalazi od juna 2012. godine.

"Američke obavještajne agencije imaju veliki budžet i izvanrednu tehnologiju, ali što više saznajemo o njima, sve više videmo koliko su nesposobne. Oni sigurno ne vode pravi život Džejmsa Bonda", kaže Asanž.

"Agencije, čije aktivnosti smo objelodanili, mogu jedino u mraku da se razvijaju, one su kao užasne bube koje počinju u panici u krug da trče kad se ukloni zaštita koja ih je čuvala od svjetlosti", dodaje on.

Asanž kaže i da se trudi da se izoluje od bilo koje ideologije ili političkih pozicija.

"Moje glavno načelo je da je civilizacija dobra koliko i znanje koje poseduje. Zato su biblioteke riznice civilizacije, a spaljivanje Aleksandrijske biblioteke bio je zločin protiv čovječnosti, a ne samo prema ljudima Aleksandrije", navodi osnivač "Vikiliksa".

"Zalažemo se za 'javnu upotrebu razuma' - ne samo protiv privatnih kompanija i interesa, već i protiv država i njihovih aparata koji efikasno funkcionišu kao privatne institucije", kaže Asanž.

On je govorio i o osnovnoj ulozi "Vikiliksa", a to je da bude "široka enciklopedija o tome kako obavještajne, diplomatske i odbrambene agencije rade" kako bi ljudi širom svijeta mogli da planiraju svoje postupke u poslovima koje imaju sa ovim institucijama.

Asanž kaže da bi to bila besplatna biblioteka podataka i informacija koja bi omogućila "autentično političko angažovanje".

Bonus video: