Oland: Odmah šaljemo dodatne trupe u Centralnoafričku Republiku

Savjet bezbjednosti UN odobrio je u srijedu zajedničku vojnu akciju Francuske i afričkih trupa u Centralnoafričkoj Republici, da bi se okončao tamošnji građanski rat
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2013. 19:45h

Francuski predsjednik Fransoa Oland objavio je da će francuski vojni kontingent u Centralnoafričkoj Republici biti pojačan na ukupno 1.600 vojnika još večeras.

Oland je ovo izjavio na završnoj konferenciji za štampu na Afričkom samitu koji se održava od petka u Parizu.

Oland je izrazio nadu da u brzom roku može da se zaustave svi masakri i napadi te dodao da danas nisu prijavljeni veliki sukobi, ali da je u četvrtak bilo zastrašujuće - prema izvještajima, bilo je 300 mrtvih

"Večeras će biti 1.600 (francuskih) vojnika i toliko će ih ostati koliko bude potrebno", rekao je Oland.

Francuska misija biće "brza i efikasna" s "ciljem da se razoružaju sve paravojne grupacije i druge oružane grupe koje terorišu stanovništvo da bi se uspostavila stabilnost i omogućilo da se, kad za to dođe vrijeme, održe slobodni izbori", najavio je francuski predsjednik.

Savjet bezbjednosti UN odobrio je u srijedu 5. decembra zajedničku vojnu akciju Francuske i afričkih trupa na teritoriji Centralnoafričke Republike, da bi se okončao tamošnji građanski rat.

Francuski predsjednik je tada najavio da će odmah biti poslate dodatne francuske trupe u tu zemlju i da će djelovati zajedno sa afričkim vojnicima.

Oland je danas izjavio da je u četvrtak uveče u Centralnoafričkoj Republici bilo 600 francuskih vojnika, sinoć ih je bilo 1.000 a da će ih biti 1.600 i da će taj broj ostati koliko god ta misija bude potrebna.

Do sada su francuski zvaničnici navodili da je u tu afričku zemlju poslato 1.200 vojnika u operaciji podrške afričkim snagama raspoređenim u toj zemlji.

Francuske snage biće raspoređene što je brže moguće i svuda gdje bude rizika za stanovništvo, zajedno sa afričkim snagama koje sad broje 2.500 vojnika.

Oland je izrazio nadu da u brzom roku može da se zaustave svi masakri i napadi. On je rekao da danas nisu prijavljeni veliki sukobi ali da je u četvrtak bilo zastrašujuće i da je prema izvještajima bilo 300 mrtvih.

Centralnoafrička Republika duboko je podijeljena sukobom hrišćana i muslimana, koji prijeti da je potpuno razori.

Galerija

Bonus video: