Tajland: Izdat nalog za hapšenje vođe protesta

"Optužba za pobunu povlači smrtnu kaznu ili kaznu doživotnog zatvora", rekao je zamjenik komandira gradske policije Bankoka
0 komentar(a)
Sutep Tagsuban, Foto: Beta/AP
Sutep Tagsuban, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.12.2013. 16:10h

Tajlandski sud je danas izdao nalog za hapšenje vođe protesta Sutepa Taugsubana pod optužbom da podstiče pobunu u pokušaju svrgavanja vlade.

"Optužba za pobunu povlači smrtnu kaznu ili kaznu doživotnog zatvora", rekao je zamjenik komandira gradske policije Bankoka Čajut Tanataverat.

Uprkos tome što se pobuna oštro kažnjava, smrtna kazna se u Tajlandu rijetko izvršava, prenijela je agencija AFP.

Sud je prošle sedmice izdao nalog za hapšenje Sutepa zbog organizovanja akcije zauzimanja vladinih ministarstava.

Sutep poziva na uspostavljanje "narodnog sajveta" koji bi zamijenio sadašnji vladajući sistem pod kojim je Jingluk došla na vlast

On je već suočen s kaznom smrti zbog naredbe smrtonosnog suzbijanja protesta 2010, kada je bio zamjenik premijera u tadašnjoj vladi koju je predvodila Demokratska partija.

Taj glavni podstrekač protesta je, međutim, ostao nepokoran, uprkos sve većim problemima sa zakonom, zarekavši se da će svrgnuti vladu premijerke Jingluk Šinavatra.

Hiljade njegovih pristalica danas se ponovo sukobilo s policijom, pokušavajući da zauzmu glavne vladine zgrade u prijestonici Tajlanda.

Policija je na demonstrante ispalila gumene metke, suzavac i gadjala ih vodenim topovima.

Sutep svake večeri drži vatrene govore kako bi bodrio demonstrante u Bangkoku, optužujući Taksina Šinavatru, populističkog bivšeg premijera, svgrnutog u vojnom udaru 2006. godine, da on iz egzila u inostranstvu "povlači konce" za račun njegove mlađe sestre Jingluk.

Sutep poziva na uspostavljanje "narodnog sajveta" koji bi zamijenio sadašnji vladajući sistem pod kojim je Jingluk došla na vlast.

Sutep (64), koji je tri decenije prisutan u tajlandskoj politici, izrastao je od seoskog poglavice u poslanika, a zatim u zamjenika premijera u periodu od 2008. do 2011.

Ujedinjene nacije su danas zatvorile kancelariju u Bangkoku, nekoliko desetina škola ne radi, a na posao nisu došli ni službenici u državnoj administraciji.

Bonus video: