Šinavatra: Formiranje narodnog savjeta bilo bi neustavno

Spremna sam da učinim sve kako bi narod bio zadovoljan. Međutim, sve što radim kao premijerka mora biti u skladu sa Ustavom, kazala je Jingluk Šinavatra
60 pregleda 1 komentar(a)
Protesti u Bangkoku, Foto: Reuters
Protesti u Bangkoku, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.12.2013. 11:09h

Tajlandska premijerka Jingluk Šinavatra odbacila je zahtjev učesnika antivladinih protesta da se formira "narodni savjet", a masovne demonstracije u Bangkoku nastavljene su i danas.

"Spremna sam da učinim sve kako bi narod bio zadovoljan. Međutim, sve što radim kao premijerka mora biti u skladu sa Ustavom", rekla je ona danas, u prvom televizijskom obraćanju od subote.

Ona je u subotu namjeravala da da intervju za medije u sjedištu policije Bangkoka, ali je bila primorana da ga napusti jer su emonstranti pokušali da provale unutra. Od tada nije bilo poznato gdje se ona nalazi.

Vođa protesta, bivši zamjenik premijera, Sutep Taugsuban, juče je pozvao na generalni štrajk. Zbog toga su danas desetine škola i lokalnih institucija u Bangkoku ostale zatvorene.

Osim toga, masovne demonstracije su nastavljene, a do sukoba demostranata i policije došlo je kod zgrade vlade, parlamenta i sjedišta policije u Bangkoku. Policija je bacila suzavac, koristila je vodene topove i gumene metke, a učesnici protesta odgovorili su bacanjem kamenica.

U protestima tokom vikenda poginule su tri osobe, a 103 je povrijeđeno.

Protesti traju već desetak dana i u njima je učestvovalo i do 100.000 ljudi.

Demonstranti traže da se formira "narodni savjet", koji će izabrati novog šefa vlade.

Povod za proteste je opšte uvjerenje da je Jingluk Šinavatra samo marioneta svog brata Taksina Šinavatre, koji je svrgnut u vojnom puču 2006. godine, poslije optužbi za korupciju i zloupotrebu položaja.

Bonus video: