NA TAJNOJ LOKACIJI

Ultimatum za Šinavatru: Ima dva dana da preda vlast

Pomenutom sastanku prisustvovali su šefovi oružanih snaga, ratne mornarice i ranog vazduhoplovtsva
13 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2013. 21:25h

Lider uličnih protesta u Bangkoku Sutep Tagsuban kazao je da se na tajnoj lokaciji sastao sa tajlandskom premijerkom Jingluk Šinavatrom i da joj je dao dva dana „da vrati vlast narodu“.

Pomenutom sastanku prisustvovali su šefovi oružanih snaga, ratne mornarice i ranog vazduhoplovtsva.

„Nije bilo pregovora i nije bilo kompromisa“, kazao je. „Rekao sam Jingluk da je ovo jedini i posljednji put da ću se vidjeti sa njom dok vlast ne bude predata narodu. Ova situacija mora biti okončana za dva dana“.

Sutep nije kazao šta slijedi u slučaju da Jingluk ne ispoštuje ultimatum.

Osmog dana protesta s ciljem smjenjivanja premijerke, policija je spriječila učesnike protesta koji su željeli da zauzmu ključne vladine institucije u gradu. Četiri osobe su izgubile život u neredima. Desetine su povrijeđene.

Demonstranti su ovaj dan ranije proglasili „Danom pobjede“ onoga što su nazvali „narodnim pučem“ protiv vlade.

Oni smatraju da administraciju Jingluk Šinavatre kontroliše njen brat Taksin Šinavatra, bivši premijer koji je smijenjen u puču 2006, i žele da je zamijene „Narodnim savjetom“.

Trideset hiljada demonstranata okupilo se ranije na osam lokacija u Bangkoku, među kojima su zgradu vlade, televizijske stanice i sjedišta policije.

Demonstranti su zauzeli nekoliko TV stanica kako bi se postarali da će biti emitovana Sutepova poruka. Njegovo obraćanje emitovano je na gotovo svim tajlandskim stanicama.

On je pozvao vladine zvaničnike da se danas priključe generalnom štrajku.

Dopisnik BBC-a iz Bangkoka Džonatan Hed kazao je da su se demonstranti pokušali da se približe svojim metama, ali da nisu mogli da prođu pored oblaka dima i betonskih barikada.

Jingluk je planirala da da intervjue medijima u jednom policijskom kompleksu u Bangkoku, ali je bila primorana da ga napusti kada su učesnici protesta upali u njegov spoljni dio.

„Iz sigurnosnih razloga ne moženmo otkriti njenu lokaciju“, kazao je za Rojters Taksinov branilac Nopadom Patama. Taksin je zatražio od vlade da pokaže suzdržanost.

„Samo želim da Šinavatre uđu u neki avion i odu negdje – i molim ih da se nikada ne vrate“, kazao je za Rojters 33-godišnji Čatuporn Tiravongkusol, čija porodica ima restoran u Bangkoku.

Portparol policije Pija Utajo kazao je da će snage bezbjednosti biti razmještene kako bi povratile „vladine institucije“ koje u posljednjih nedjelju dana zauzeli demonstranti.

Međutim, mnogi demonstranti ostaju na ulicama a nasilje zabilježeno danas i u subotu predstavlja oštru eskalaciju nereda.

Potpredsjednik vlade Prača Promnok zatražio je od stanovnika Bangkoka da ostanu u svojim kućama od 22.00 do 05.00 sati „kako bi ne postali žrtve provokatora“

Galerija