SAD nude da unište sirijski arsenal u Sredozemnom moru

Prema rezoluciji UN, uništavanje hemijskog arsenala Sirije treba da se završi do 30. juna 2014. godine.
5 komentar(a)
Sirija hemijsko oružje, Foto: Reuters
Sirija hemijsko oružje, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.11.2013. 16:18h

Jedan dio hemijskog oružja u Siriji, Sjedinjene Američke Države (SAD) će uništiti u moru.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja sa sjedištem u Hagu (OPCW) navodi da su SAD ponudile pomoć pri uništavanju hemijskog oružja u Siriji.

Odlučeno je da će hemijsko oružje iz Sirije biti izvučeno do 31. decembra.

OPCW navodi da je cilj da se hemijsko oružje uništiti u moru i da je u tom smislu pripremljena i podmornica, prenosi Anadolija.

Oni dodaju da će SAD ovu akciju podržati u operativnom, tehničkom i materijalnom smislu, a 35 privatnih firmi se prijavilo za tender za uništenje drugih dijelova hemijskog oružja.

Generalni direktor OPCW-a Ahmet Uzumcu kazao je da očekuje doprinos zemalja koje su uključene u fond, osnovan za poslove pri uništenju hemijskog oružja.

On je dodao da će uništavanje biološkog oružja vjerovatno biti sprovedeno na američkim brodovima u Sredozemnom moru.

Izvršno vijeće OPCW-a, prije dvije sedmice je donijelo odluku da hemijsko oružje bude uništeno van granica Sirije, ali do sada nisu pronašli nijednu državu koja bi prihvatila hemijsko oružje.

Oni su odlučili da osjetljive hemikalije, koje posjeduje Sirija, iz ove zemlje budu izmještene do 31. decembra, ostale komponente do 5. februara, a da potpuno čišćenje terena bude obavljeno najkasnije do juna 2014.

Bonus video: