Vlada Tajlanda pada u nedjelju?

Glavne vladine institucije na udaru tajlandskih demonstranata, njihov lider poručio:
1 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2013. 21:38h

Učesnici antivladinih protesta su nakratko upali u sjedište tajlandske vojske, što je dramatična eskalacija protesta na kojima se traži smjena premijerke Jingluk Šinavatre.

Demonstranti su upali u vojni kompleks u istorijskoj četvrti Bangkoka, mašući zastavama i duvajući u pištaljke. U drugom dijelu grada, oko 1.000 ljudi okupilo se ispred sjedišta Jinglukine vladajuće partije, uzvikujući „izađi napolje“.

Upad u vojni kompleks predstavlja produbljavanje konflikta urbane srednje klase protiv uglavnom ruralnih pristalica Jingluk i njenog brata Taksina Šinavatre, bivšeg premijera koji je svrgnut pučem 2006.

Demonstranti su mirno napustili kompleks poslije nekoliko časova, a kasno juče je lider protesta Sutep Tagsuban poručio svojim pristalicama da povećaju pritisak i da zauzmu glavne državne institucije u nedjelju, uključujući sjedište gradskih vlasti i policije, zgrade četiri ministarstva i vlade.

„Ne čekajte ni na koga. Svako ko voli ovu zemlju mora ustati i izvesti ovu misiju“, kazao je Sutep

„Ne čekajte ni na koga. Svako ko voli ovu zemlju mora ustati i izvesti ovu misiju“, kazao je Sutep masi od 7.000 okupljenih ispred jedne državne institucije.

„Braćo i sestre, u nedjelju ćemo objaviti našu pobjedu i poraz Taksinovog režima“.

Demonstranti optužuju Jingluk da je zloupotrijebila parlamentarnu većinu kako bi progurala zakon koji jača vlast njenog brata, koji se nalazi u egzilu. Oni su odbacili njene pozive na pregovore.

Premda je vojska prebacila komandni centar u jedan vojni kamp u pregrađu Bangkoka prije četiri dana, opsada njenog sjedišta je krajnje simbolična i ukazuje na ključnu ulogu vojske u zemlji u kojoj je u posljednjih 80 godina izvedeno 18 pučeva, uspješnih ili neusješnih, navodi Rojters.

Nakon što su probili kapije, demonstranti su upali u kompleks, tražeći od prisutnih generala da odluče na čiju stranu će stati dok su stotine vojnika pratile situaciju sa balkona zgrade.

Vojska je zatražila od učesnika protesta da ne vrše pritisak na nju da izabere stranu.

„Spremni smo da pomognemo tajlandskom narodu ako bude nasilja. Nadamo se da će se sve strane ujediniti i da neće koristiti vojsku kao instrument“, kazao je šef oružanih snaga Prajut Čan-oča.

Vojska je 2008, podsjeća Rojters, stala na stranu učesnika protesta i pomogla u svrgavanju vlade Taksina Šinavatre.

Sjećanja na 2008. mogla bi objasniti zašto Jingluk izbjegava sukobe sa učesniima protesta, koji ulaze u sedmi dan.

Lider Demokratske partije Abist Vedžadživa, bivši premijer vlade koju je Jingluk porazila na izborima 2011, priključio se juče protestima uz druge visoke zvaničnike partije, među kojima je i ministar finansija Korna Čatikavanidža.

„Kada vlada djeluje van zakona, narod više ne mora da je poštuje“, poručio je Korn okupljenima.

Galerija

Bonus video: