Privreda Filipina otporna i na tajfun

Ova zemlja, koja već dugo ima koristi od ekonomskog buma južnoistočnog azijskog regiona, međutim ima problem sa rasprostranjenom korupcijom i lošim upravljanjem
0 komentar(a)
Filipini tajfun Haijan, Foto: Reuters
Filipini tajfun Haijan, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.11.2013. 09:21h

Privredni rast Filipina ove godine biće jedan od najviših među u zemljama u usponu, uprkos razornom tajfunu koji je pogodio državu početkom novembra.

Očekivani privredni rast Filipina za ovu godinu je sedam odsto, saopštile su danas vlasti iz Manile, a prenosi agencija AP.

U trećem tromjesečju ove godine privredni rast Filipina je smanjen sa 7,6 na sedam odsto.

Ovo je peto tromjesečje zaredom u kojem Filipini bilježe privredni rast od najmanje sedam odsto.

Još jedan gorući problem u zemlji je ogroman jaz između vrlo bogate manjine i veoma siromašnog većinskog dijela stanovništva

Vlada u Manili očekuje u četvrtom kvartalu usporeni privredni rast zbog najrazornijeg tajfuna do sada koji je pogodio zemlju 8. novembra, i koji je odnio oko 7.000 života i ostavio pustoš u mnogim djelovima zemlje.

Elementarna katastrofa pogodila je najsiromašnije regione u zemlji, što se odrazilo i na njihovu privredu. Vlasti očekuju da će privredni rast u četvrtom kvartalu biti smanjen za 0,8 odsto.

Ova zemlja, koja već dugo ima koristi od ekonomskog buma južnoistočnog azijskog regiona, međutim ima problem sa rasprostranjenom korupcijom i lošim upravljanjem.

Filipinski predsjednik Beninjo Akvino, koji je stupio na vlast 2010, založio se za pokretanje borbe protiv korupcije i sprovođenje reformi. Bonitetne agencije su zbog preduzetih reformi i visokog privrednog rasta podigle proljetos ocjenu kreditnog rejtinga Filipina.

Ipak, zemlji je potreban dug period visokog privrednog rasta i velikih ulaganja u cilju smanjenja nezaposlenosti i siromaštva.

Deset odsto radno aktivne populacije, odnosno 10 miliona ljudi, primorano je da radi u inostranstvu, često najmanje plaćene poslove, kako bi izdržavali porodice.

Još jedan gorući problem u zemlji je ogroman jaz između vrlo bogate manjine i veoma siromašnog većinskog dijela stanovništva.

Bonus video: