Premijerka Tajlanda preživjela glasanje, tenzije i dalje rastu

Vlada je dobila podršku 297 od 492 poslanika u Donjem domu parlamenta, što je premašilo potrebnu polovinu glasova
2 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2013. 10:29h

Tajlandska premijerka Jingluk Šinavatra preživjela je danas glasanje o povjerenju vladi u parlamentu u kome ima dominantnu većinu, ali tenzije rastu i dalje na talasu višednevnih antivladinih protesta.

Vlada je dobila podršku 297 od 492 poslanika u Donjem domu parlamenta, što je premašilo potrebnu polovinu glasova.

"Neću raspustiti Donji dom. Očigledno je da demonstranti to i ne traže, a, počevši od danas, treba zajednički da nađemo izlaz iz situacije", rekla je Jingluk novinarima u parlamentu.

Premijerka je, posle lako osvojene pobjede u parlamentu, pozvala demonstrante da odustanu od protesta i okrenu se dijalogu umjesto nasilja na ulicama. Apel da se nađe zajedničko rješenje za izlazak iz političke krize premijerka je uputila i svojim političkim protivnicima.

Ona je istakla da višednevni neredi nanose štetu tajlandskoj ekonomiji.

"Vlada ne želi da ulazi u bilo kakve političke igre jer vjerujemo da će to uticati na slabljenje ekonomije", upozorila je Jingluk

"Vlada ne želi da ulazi u bilo kakve političke igre jer vjerujemo da će to uticati na slabljenje ekonomije", upozorila je Jingluk.

Vođa protesta i bivši tajlandski premijer Sutep Taugsuban isključio je mogućnost razgovora sa vladom ili drugim partijama, prenio je Rojters.

"Nema više pregovora", poručio je Sutep pred nekoliko hiljada demonstranata okupljenih ispred glavnog vladinog kompleksa u kome su smještena četiri tajlandska ministarstva.

Analitičari smatraju da glasanje neće smanjiti tenzije ni okončati najveće antivladine demonstracije od velikih političkih nereda prije tri godine. Protivnici premijerkine politike ne odustaju od demonstracija i za danas su najavili marš do nacionalnog sjedišta policije i ministarstva odbrane.

Prema poslednjim izvještajima agencija, grupa demonstranata je došla do sjedišta policije, kojem su isključili struju, kao i obližnjoj policijskoj bolnici. Demonstranti su juče poručili da će "zauzeti svako ministarstvo koje budu mogli", pa se tako još u ponedeljak pod njihovom opsadom našlo ministarstvo finansija koje im služi kao glavno uporište.

Demonstranti prije dva dana opkolili ministarstvo unutrašnjih poslova

Oni su prije dva dana opkolili ministarstvo unutrašnjih poslova nakon čega su isključili struju i vodu u zgradi kako bi primorali ljude da je napuste. Osim ministarstva finansija, međutim, demonstranti nisu uspjeli da zauzmu nijedno drugo.

Antivladini protesti, koji su počevši od subote u jednom momentu okupili 100.000 ljudi, prijete da destabilizuju zemlju i to u krajnje nepovoljnom momentu za njenu ekonomiju koja bilježi pad. Demonstranti traže da se premijerka povuče s vlasti zbog optužbi da je njena vlada pod kontrolom svrgnutog premijera i njenog brata Taksina Šinavatre.

Taksin, stariji brat prebogate premijerke, zbačen je sa vlasti 2006. vojnim udarom nakon čega je pobjegao iz zemlje kako bi izbjegao dvije godine zatvora po optužbi za korupciju. Vođa protesta je saopštio da je njegov cilj da se postojeća vlada zamijeni savjetom, objasnivši da je ta promjena neophodna kako bi se iskorjenila politička mašinerija bivšeg premijera Taksina.

Galerija

Bonus video: