Kanada dozvolila NSA da prisluškuje svjetske lidere

Portparol kanadskog premijera Džejson Mekdonald je kasno sinoć reagovao šturim saopštenjem da "oni ne komentarišu operacije vezane za nacionalnu bezbjednost"
1 komentar(a)
G8 Samit 2010., Foto: G-8/G-20 Host Photo/Fred Chartrand
G8 Samit 2010., Foto: G-8/G-20 Host Photo/Fred Chartrand
Ažurirano: 28.11.2013. 09:42h

Kanadske vlasti su dozvolile američkoj agenciji NSA da špijunira tokom održavanja samita G8 i G20 u Ontariju 2010, javila je američka TV mreža Si-Bi-Si.

Nakon uvida u dokumenta bivšeg američkog obavještajca Edvarda Snoudena, CBC je sinoć prenijela da je NSA koristila američku ambasadu u Otavi kao svoje "komandno mesto" za špijuniranje koje trajalo skoro čitavu sedmicu u momentu dok su predsjednik SAD Barak Obama i drugi svjetski lideri boravili u Kanadi u junu 2010.

U dokumentima nije navedeno ko su bile mete špijuniranja, ali stoji da su planovi bili "pažljivo koordinisani sa kanadskim partnerom".

Portparol kanadskog premijera Džejson Mekdonald je kasno sinoć reagovao šturim saopštenjem da "oni ne komentarišu operacije vezane za nacionalnu bezbjednost".

Portparolka kanadskog ekvivalenta za američku NSA - CSES, Lori Salivan izjavila je u istom tonu da ta služba ne može da komentariše operacije kanadske države ili njenih saveznika, prenosi AP. "Prema zakonu, CSES ne špijunira Kanađane bilo gdje niti bilo koga u Kanadi kroz operacije stranih obavještajnih službi", rekla je Salivan.

Kanadska grupa za građanska prava Openmedija saopštila je da je "očigledno da je špijuniranje imalo za cilj davanje podrške američkoj politici tokom spornog samita". "Ovo će sigurno naneti veliku štetu odnosima Kanade sa partnerima okupljenim oko G20", zaključeno je u saopštenju.

Objavljivanjem visoko povjerljivih dokumenata, Snouden je otkrio da je NSA pratila komunikaciju svjetskih zvaničnika i građana širom svijeta, a, navodno je meta špijuniranja bila i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Kao odgovor na aferu špijuniranja svjetskih razmera, Generalna skupština UN trebalo bi sljedeće sedmice da glasa o rezoluciji kojom se štiti pravo na privatnost pred nezakonitim nadgledanjem u digitalnom dobu.

Bonus video: