Japanska banka: Svijet može da slavi, globalna kriza je prošlost

Analiza koju je uradio tim predvođen Mihaelom Kurcom pokazuje da će se finansijska tržišta u potpunosti oporaviti u 2014. godini
15 komentar(a)
Akcije, Dionice, Tržište, Foto: Reuters
Akcije, Dionice, Tržište, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.11.2013. 08:49h

Globalna finansijska kriza je gotova, poručuju iz japanske investicione banke Nomura u istraživanju pod nazivom "Kraj svijeta je gotov".

Analiza koju je uradio tim predvođen Mihaelom Kurcom pokazuje da će se finansijska tržišta u potpunosti oporaviti u 2014. godini.

Prema toj analizi trgovina na svjetskim berzama će se odvijati bez opterećenja i straha od krize.

Pokazatelji koji se navode u analizi uključuju jačanje evropske ekonomije, manje razlike u cijenama kredita za zemlje eurozone i periferije, jačanje američkog tržišta nekretnina, kao i smanjenje spoljnog duga SAD prema Kini.

"Gledajući unaprijed, vjerujemo da će 2014. biti godina u kojoj makrosistemski rizici neće dominirati nad kapitalnim ulaganjima", tvrdi Kurc i dodaje da vjeruje da će cijene dionica zavisiti isključivo od njihove isplativosti.

Kurc očekuje i da će u narednoj godini rast globalnog BDP-a iznositi 6,1 odsto, a da bi trebalo da postoji snažna platforma za rast prihoda globalnih korporacija.

Ne misle svi tako

Druge analize u svijetu su mnogo manje optimistične, pa tako recimo analitičari HSBC 2014. najavljuju kao godinu stagnacije.

I oni kažu da će rizik na finansijskim tržištima biti manji nego do sada, ali da se ne može govoriti o značajnijem oporavku.

"Ovo nije vrijeme za rizikovanje", kaže i Stin Jakobsen, glavni ekonomist banke Sakso. Jakobsen tvrdi da bi investitori i dalje trebali biti oprezni, jer bi im se pretjerano samopouzdanje lako moglo obiti o glavu.

Bonus video: