Datum početka sprovođenja ženevskog dogovora i dalje nepoznat

Datum početka šestomjesečnog perioda još nije utvrđen, izjavio je danas Majkl Man, portparol visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton
0 komentar(a)
Iran nuklearni program Ženeva, Foto: Reuters
Iran nuklearni program Ženeva, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2013. 20:08h

Sprovođenje privremenog šestomjesečnog sporazuma koji je nedavno dogovoren između Irana i Grupe 5+1 u Ženevi nije počelo, a datum početka se ne zna.

Datum početka šestomjesečnog perioda još nije utvrđen, izjavio je danas Majkl Man, portparol visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

Prema sporazumu postignutom prošlog vikenda Iran bi u narednih šest mjeseci trebalo da ograniči dio svog nuklearnog programa i zamrzne dalji razvoj kako bi mu zauzvrat donekle bile ublažene ekonomske sankcije.

"Stvarni datum za početak šestomjesečnog perioda tek treba da bude utvrđen. To će takođe zavisiti od ishoda tehničkih razgovora sa Iranom o implementaciji sporazuma koji će uskoro biti održani", rekao je Man u izjavi za agenciju AFP.

Francuska agencija navodi, pozivajući se na neimenovanog zapadnog diplomatu iz Beča gde se nalazi sjedište Međunarodne agencija za nukleranu energiju (IAEA), da se očekuje da će privremeni šestomjesečni sporazum početi da se sprovodi u januaru, a da razgovori na ekspertskom nivou "vjerovatno biti održati sljedeće nedjelje".

"To je sve potpuno neodređeno, ali prema mom saznanju šestomjesečni (sporazum) počinje u januaru", rekao je diplomata pod uslovom da ostane anoniman.

Prema njegovim riječima eksperti će se sresti sljedeće nedjelje da bi razgovarali "o tome kako se tekst dogovora može prevesti u nešto određenije i konkretnije".

"Impuls za to je zaista veoma jak. Svako shvata da imamo 'ograničenu' priliku da dobiju ono pravo", naveo je isti izvor za AFP.

Francuska agencija je navela da Iran, Grupa 5+1 (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina plus Njemačka) i IAEA treba da formiraju zajedničku komisiju koja bi trebalo da izradi tačan tajming i kako IAEA će pratiti poštovanje dogovorenog.

Drugi diplomata je rekao za AFP da "ovi tehnički i logistički detalji treba da budu razrađeni u narednim danima, ali da specifiran vremenski okvir za ove sastanke još uvijek se određuju".

Bonus video: