Papa: Više mi se dopada crkva koja je u modricama, ranama i prljavštini

U svojoj poslanici o papstvu, poglavar Rimokatoličke crkve kritikovao je finansijski sistem zbog marginalizacije siromašnih
4 komentar(a)
papa Franjo, Foto: Beta/AP
papa Franjo, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.11.2013. 15:58h

U svojoj poslanici o papstvu, poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, kritikovao je finansijski sistem zbog marginalizacije siromašnih.

Franjo je u svojoj prvoj poslanici, Evangelii Gaudium, na 225 strana izložio kako bi trebalo reformisati Katoličku crkvu s ciljem da postane milosrdnija, bliža siromašnima i ugnjetavanima.

U srijedu, dan posle objavljivanja poslanice, papa se pojavio u bundi pred hiljadama vjernika i poručio im da su hrabri što su izašli po ciči zimi koja je, potpomognuta ledenim vjetrom, okovala Italiju.

Papa je ušao u polemiku sa stavovima svoje dvojici prethodnika o usredsređenosti na pravila i doktrinu, a rekao je da je crkva time "opsjednuta"

Poslanica koja se u prevodu zove "Radost jevanđelja", drugi je veliki papin dokument, ali prvi koji je on napisao, s obzirom da je encikliku "Svjetlost vjere", objavljenu jula, gotovo u potpunosti napisao njegov prethodnik papa Benedikt Šesnaesti prije no što se povukao sa funkcije.

U novom dokumentu papa je objedinio sve što je posljednjih mjeseci govorio, propovjedao i pisao u namjeri da pažnju Katoličke crkve preusmjeri sa doktrine na "radost ukazivanja dobrodošlice", kako bi crkva privukla vjernike u svijetu kojim dominiraju sekularizacija i ogromne razlike u prihodima.

Franjo je u tekstu ekonomske teorije koje favorizuju poreske olakšice za bogate, osudio kao nedokazane i naivne i ocijenio da se one zasnivaju na shvatanju da preživljavaju najjači i da se "moćni hrane nemoćnima", ne vodeći računa ni o etici, ni o prirodi, čak ni o Bogu.

"Novac mora da služi, a ne da vlada!" napisao je papa, pozvavši političare da reformišu sistem. "Papa voli svakog podjednako - i bogatog i siromašnog, ali je obavezan u ime božje da podsjeti sve i svakog da bogati moraju pomagati, poštovati siromašne".

Papa je time ušao u polemiku sa stavovima svoje dvojici prethodnika o usredsređenosti na pravila i doktrinu, a rekao je da je crkva time "opsjednuta".

Takođe je ukazao da neki stari crkveni običaji mogu biti odbačeni, ako više služe komunikaciji sa vjerom. Po njegovim riječima, u crkvenoj "hijerarhiji istina", samilost treba da bude na vrhu.

Istovremeno, Franjo je potvrdio protivljenje crkve pobačaju, ukazavši da se o tome ne može ni pregovarati, i da je to protivljenje srž insistiranja crkve na dostojanstvu svakog ljudskog bića.

Franjo je takođe rekao kakvu Katoličku crkvu želi: "Više mi se dopada crkva koje je u modricama, ranama i prljavštini zato što je na ulici, nego crkva koja je nezdrava zbog skučenosti i držanja za sopstvenu bezbjednost. Ne želim crkvu koja stremi tome da bude u centru, a onda se uhvati u mrežu opsesija i procedura", napisao je Papa.

"Više od straha da ćemo skrenuti s puta, nadam se da će nas ganuti strah od ćutanja struktura koje nam pružaju lažni osjećaj bezbjednosti, u okviru pravila koja nas čine preoštrim sudijama, u okviru navika koje nam daju osjećaj sigurnosti, dok su nam istovremeno pred vratima ljudi koji umiru od gladi, a Isus nam neumorno poručuje: 'Dajte im nešto da jedu' ".

Bonus video: