vanredno stanje

Haos zbog Šinavatre: Demonstranti upali u zgrade državnih institucija

Demonstranti u tajlandskoj prijestonici traže ostavku premijerke Šinavatra, optužujući je da vladu kontroliše njen brat, Taksin
22 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2013. 19:04h

Tajlandska premijerka Jingluk Šinavatra proglasila je danas vanredno stanje u većem dijelu Bangkoka i okolnim oblastima zbog protesta tokom kojih su demonstranti upali u ministarstva, javlja agencija Beta.

Demonstranti koji traže ostavku Jingluk Šinavatre, navodeći da vladu zapravo kontroliše njen brat, bivši premijer Taksin Šinavatra (svrgnut vojnim pučem 2006.), zauzeli su djelove ministarstva spoljnih poslova i ministarstva finansija.

Prema zakonu o vanrednom stanju, vlasti mogu da zatvore puteve, preduzmu određene mjere protiv bezbjednosnih prijetnji, uvedu policijski čas i zabrane upotrebu električnih uređaja u određenim oblastima, ali su dozovoljena mirna okupljanja.

Upad u zgrade ministarstava

Oko 40 antivladinih demonstranata upalo je danas u zgradu jednog od tajlandskih ministarstva, na hiljade drugih umarširalo je u 13 drugih zgrada u Bangkoku u namjeri da svrgnu premijerku, javio je Tanjug.

Demonstranti su upali u sjedište ministarstva finansija u Bangkoku tokom rastućeg antivladinog nezadovoljstva kako bi vlada premijerke Jingluk Šinavatre "vidjela šta je moć naroda".

Demonstranti su osim u Ministarstvo finansija, prodrli i u Ministarstvo spoljnih poslova.

Više od 30.000 demonstranata uzvikivalo je "napolje" pošto su se raštrkali po gradskim vladinim kancelarijama, vojnim i bazama pomorskih snaga i državnim televizijskim kanalima.

AP dodaje da je bilo ograničeno prisustvo policije ispred sjedišta vladinih institucija, uprkos velikom broju raspoređenim bezbjednosnih snaga po ostalom dijelu prijestonice gdje su se protesti održavali i tokom vikenda.

Organizator antivladinih protesta, bivši opozicioni parlamentarac, Sutep Taugsuban pozvao je okupljenu masu da učine da "oni (vlast) vide šta je moć naroda''.

Demonstranti traže da se premijerka povuče s vlasti zbog optužbi da je njena vlada pod kontrolom svrgnutog premijera i njenog brata Taksina Šinavatre.

Paralelni skupovi

Nastavak protesta rezultat je jučerašnjeg okupljanja oko 100.000 ljudi u Bangkoku, što se smatra za jedan od najvećih skupova koje je Tajland vidio u posljednjih nekoliko godina.

Juče se paralelno održavao i skup "crvenokošuljaša" - pristalica vladine politike koji su se okupili na fudbalskom stadionu u predgrađu.

Napetost na Tajlandu raste poslije posljednjeg poprišta nemira kada je smijenjen bivši premijer Taksin u vojnom udaru prije sedam godina i od kada se nalazi u egzilu, a pošto je parlament usvojio zakon o amnestiji.

Donji dom parlamenta Tajlanda donio je 1. novembra zakon o amnestiji koji se odnosi na krivična djela počinjena tokom političkih previranja kada je Taksin svrgnut, a koji bi mogao da omogući povratak bivšeg premijera u zemlju i ukidanje njegove presude za korupciju i time višegodišnje zatvorske kazne.

Šinavatra je 2009. godine dobio crnogorsko državljanstvo po skraćenom postupku.

Galerija