U Džakarti protesti protiv australijskog špijuniranja

"Uništite ih", doviknuo je demonstrantima govornik iz nacionalističke grupe "Crveno-bijela borbena komanda", kojima su se pridružili i pripadnici tvrdokornih grupa
0 komentar(a)
Džakarta, protesti, Foto: Beta/AP
Džakarta, protesti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.11.2013. 12:12h

Ispred australijske ambasade u Džakarti okupili se demonstranti koji su zgradu gađali jajima, zbog navoda da je Australija špijunirala državni vrh Džakarte.

Demonstranti, obučeni u uniforme u vojnom stilu, okupili su se ispred ambasade Australije kako bi izrazili gnijev zbog navoda da je zvanična Kanbera pokušala da prisluškuje telefone indonežanskog predsjednika, njegove supruge i ministara 2009. godine.

"Uništite ih", doviknuo je demonstrantima govornik iz nacionalističke grupe "Crveno-bijela borbena komanda", kojima su se pridružili i pripadnici tvrdokornih grupa Front islamskih branilaca i Hizbut Tahrir Indonezija, prenosi AFP.

A.M. Hendroprijono, koji se nalazio na čelu indonežanske nacionalne obavještajne agencije od 2001. do 2004. godine, ocijenio je da je u radu obavještajnih službi "normalno" prisluškivati telefone.

"Funkcija obavještajnih službi jeste da prikupe što više informacija, i to što tačnijih, a najlakši način da se to uradi je prisluškivanje telefona", rekao je on indonežanskom novinskom sajtu Liputan6.com, uz ocjenu da je reakcija indonežanskih lidera na neuspjelu obavještajnu operaciju Kanbere "pretjerana".

On je australijskom "Ferfaksu" rekao i da indonežanske obaveštajne službe, takođe, imaju obavezu da pokušaju da prisluškuju telefone stranih političara, bilo da je riječ o "prijateljima ili neprijateljima", čime je opovrgao komentare indonežanske vlade da Indonezija nikada ne bi prisluškivala telefone australijskih političara.

Skandal je izbio ranije ove nedjelje kada su australijski mediji objelodanili navode o špijuniranju, na osnovu dokumenata koje je odao odbjegli saradnik američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Edvard Snouden.

Australijski premijer Toni Abot izrazio je žaljenje zbog neugodnosti koja je nastala objavljivanjem tih navoda, ali je odbio da se izvini, što je još više razgnijevilo Džakartu, koja je povukla svog ambasadora iz Kanbere i obustavila saradnju na vojnom i obavještajnom planu.

Zbog ovog skandala, odnosi između dva susjeda sada su najnižem nivou otkako su australijske snage ušle u Istočni Timor 1999. godine, kada je Indonezija povukla trupe sa svoje bivše teritorije.

Bonus video: