Putin zadovoljan zbog odluke Kijeva, EU raočarana

Evropska unija je, s druge strane, izrazila razočaranje zbog odluke Ukrajine, ističući da bi sporazum te zemlje i EU povećao investicije u toj zemlji
5 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.11.2013. 10:25h

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je spremnost Kijeva da unaprijedi ekonomsku saradnju Ukrajine sa Zajednicom nezavisnih država, uključujući Rusiju.

Prema riječima Putinovog portparola Dmitrija Peskova, predsjednik Rusije izrazio je spremnost “za trilateralne pregovore“ i razrađivanje i usavršavanje modaliteta trgovine i ekonomske saradnje.

Peskov nije želio da komentariše odluku Kijeva da prekine pripreme za potpisivanje sporazuma sa EU, naglašavajući da je to unutrašnje pitanje Ukrajine, i da Moskva prihvata bilo koje rješenje izraženo voljom Ukrajine.

Evropska unija je, s druge strane, izrazila razočaranje zbog odluke Ukrajine, ističući da bi sporazum te zemlje i EU povećao investicije u toj zemlji.

"Ovo je razočaravajuće, ne samo za EU, već, kako smatramo, i za narod Ukrajine", navela je u saopštenju visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton, javio je Rojters.

Ona je istakla da bi potpisivanje sporazuma "pružilo jedinstvenu šansu da se preokrene nedavni obeshrabrujući trend smanjenja stranih direktnih investicija u Ukrajini i dalo podsticaj za pregovore za novi stend-baj aranžman sa MMF-om".

Razočaranje zbog poteza Ukrajine izrazila je i posmatračka misija Evropskog parlamenta u toj zemlji, koja je u saopštenju iznela uvjerenje da reforme u cilju evropskih integracija mogu svojim potpunim sprovođenjem da na najbolji način doprinesu modernizaciji Ukrajine.

Ukrajina je saopštila da je suspendovala taj proces u interesu "nacionalne bezbjednosti" i da će obnoviti "aktivan dijalog" sa Moskvom.

Bonus video: