Sprječavaju pristup novinara Obami

Novinari navode da Bijela kuća zabranjuje i praćenje Obame na pojedinim događajima, ocjenjujući ih kao privatne
2 komentar(a)
Barak Obama, Foto: Reuters
Barak Obama, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.11.2013. 21:14h

Novinari i fotoreporteri u Bijeloj kući optužili su vodeće zvaničnike američke administracije da namjerno sprječavaju pristup predsjedniku Baraku Obami.

Novinari tvrde da administracija daje prednost svojim saopštenjima, umjesto nezavisnim izvještajima.

U pismu koje su uputili portparolu Bijele kuće Džeju Karniju, članovi Udruženja novinara Bele kuće (WHCA) i drugih novinskih organizacija naveli su da takva praksa protivrječi čestim tvrdnjama administracije da je transparentnost podigla na novi nivo.

Novinari navode da Bijela kuća zabranjuje i praćenje Obame na pojedinim događajima, ocjenjujući ih kao privatne, da bi kasnije objavila fotografije i video-snimke svog sopstvenog sektora za vesti i odnose s javnošću, javio je AFP.

Iako zvanični fotoreporteri Bele kuće postoje već godinama i imaju pristup privatnim sastancima sa kojih je drugim novinarima zabranjeno da izvještavaju, novinari sada ističu da je sadašnja administracija u tome pretjerala.

"Novinarima se redovno uskraćuje pravo da fotografišu ili snimaju predsjednika dok obavlja zvanične dužnosti", navodi se u pismu i ističe da "zvaničnici u ovoj administraciji ne dozvoljavaju javnosti da ima nezavistan pogled na važne funkcije izvršnog ogranka vlasti".

Novinari koji izvještavaju iz Bijele kuće ocjenjuju da ovakva praksa američke administracije predstavlja "zabrinjavajući raskid sa tradicijom".

Fotoreporteri već dugo upućuju slične kritike zbog aktivnosti zvaničnog fotoreportera Bijele kuće Pita Suze, koji na društvenim mrežama objavljuje mnogobrojne fotografije sa sastanaka i drugih događaja, na kojima je zabranjen pristup drugim novinarima.

Bonus video: