Obama na grobu Džona Kenedija: Danas pozdravljamo prave šampione

Obama je danas dodijelio i Predsjedničke medalje za slobodu istaknutim Amerikancima u oblasti javnog angažovanja, sporta, nauke i zabave
198 pregleda 3 komentar(a)
Džon Kenedi, grob, Barak Obama, Foto: Beta/AP
Džon Kenedi, grob, Barak Obama, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.11.2013. 20:52h

Američki predsjednik Barak Obama, zajedno sa sa suprugom Mišel, bivšim predsjednikom Bilom Klintonom i njegovom suprugom Hilari posjetio je grob Džona Kenedija.

Bračni parovi Obama i Klinton položili su vijence u blizini Vječne vatre koja obilježava mjesto gdje je sahranjen Kenedi nakon atentata u Dalasu, u novembru 1963. godine, obilležavajući tako 50 godina od njegove smrti.

Obama je danas dodijelio i Predsjedničke medalje za slobodu istaknutim Amerikancima u oblasti javnog angažovanja, sporta, nauke i zabave.

Svečane medalje je prije pola vijeka uveo upravo predsjednik Kenedi, a ove godine su među dobitnicima bivši predsjednik Klinton, televizijska zvijezda Opra Vinfri i nekadašnji glavni urednik Vašington Posta Ben Bredli.

Posthumno je medelja dodijeljena i prvoj Amerikanki u svemiru Sali Rajd.

"Danas pozdravljamo one koji su bili pravi šampioni", kazao je Obama, dodavši da je bivši predsjednik Klinton tokom svog mandata samo započeo rad na "stvaranju boljeg svijeta" nastavivši ga kroz humanitarne aktivnosti nakon što je napustio Bijelu kuću.

Tokom večeri, predsjeednik SAD će održati govor u Smitsonijan muzeju nacionalne istorije u Vašingtonu, kome će između ostalih prisustvovati i nekadašnji državni sekretar Henri Kisindžer i poznati borac za prava crnaca Džesi Džekson.

Bonus video: