JP Morgan Chase plaća 13 milijardi dolara kazne

"Ponašanje koje je otkriveno u ovoj istrazi bilo je jedan od uzroka urušavanja tržišta hipotekarnih kredita", naveo je državni tužitelj Eric Holder
78 pregleda 1 komentar(a)
JPMorgan Chase & Co, Foto: Wikipedia.org
JPMorgan Chase & Co, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 20.11.2013. 15:34h

Banka JP Morgan Chase pristala je u nagodbi sa američkim regulatorima da plati rekordnih 13 milijardi dolara kazne zbog obmanjivanja investitora za vrijeme krize na tržištu nekretnina.

To je najviša kazna koju su američki regulatori ikada odredili nekoj korporaciji. Banka je priznala da je obmanjivala javnost, ali je naglasila da nije prekršila američke zakone, prenosi SEEbiz.

"Drago nam je da smo zaključili ovu veliku nagodbu", naveo je u zvaničnik JP Morgana, Džejmi Dimon.

Oko četiri milijarde dolara biće isplaćeno vlasnicima nekretnina koji su oštećeni takvom praksom JP Morgana. Dodatnih sedam milijardi dolara biće isplaćeno u sklopu nagodbi sa saveznim i vlastima pojedinih saveznih država u slučajevima povezanim sa hipotekarnim hartijama od vrijednosti koje je banka prodavala. Dio te svote biće isplaćen ulagačima koji su zbog toga pretrpjeli gubitke.

Preostale dvije milijarde dolara biće isplaćeno saveznim vlastima na ime kazne.

"Ponašanje koje je otkriveno u ovoj istrazi bilo je jedan od uzroka urušavanja tržišta hipotekarnih kredita", naveo je državni tužitelj Erik Holder.

Aktuelnom nagodbom okončana je istraga u domenu građanskog prava, a Ministarstvo pravosuđa nastavlja.

Bonus video: