Pola vijeka od ubistva Džona Kenedija

Za većinu Amerikanaca, prema anketama, Džon Kenedi je bio najpopularniji lider u drugoj polovini prošlog vijeka
706 pregleda 3 komentar(a)
Džon Kenedi, Foto: En.wikipedia.org
Džon Kenedi, Foto: En.wikipedia.org
Ažurirano: 17.11.2013. 10:36h

U Americi će se 22. novembra obilježiti pola vijeka od ubistva predsjednika SAD Džona Kenedija u atentatu koji je na taj dan 1963. godine u Dalasu na njega izvršio Li Harvi Osvald.

Prema rezultatima zvanične istrage, Kenedi je ubijen sa dva metka, jedan ga je pogodio u vrat, drugi u glavu, a treći metak, odnosno prvi hitac, po rezultatima istrage, pogodio je guvernera Teksasa Dzona Konolija.

Kako je zvanično saopšteno, Kenedi je umro prije nego što je prebačen u bolnicu.

Atentat se dogodio tokom vožnje u otvorenom kabriolet vozilu na ulicama Dalasa u koji se Kenedi zaputio u sklopu priprema za novu predsjedničku kampanju, odnosno izbore naredne 1964. godine.

Kako je zvanično saopšteno, Kenedi je umro prije nego što je prebačen u bolnicu

Za atentat je ubrzo osumnjičen Li Hari Osvald (24), ekscentrična ličnost, koji je negirao krivicu, i prema nalazima Vorenove komisije, koju je formirao Kenedijev nasljedniki Lindon Džonson, nije imao pomagača.

Osvald je ubijen samo dva dana poslije atentata dok je premještan u drugi zatvor. Ubio ga je Džek Rubi, vlasnik noćnog kluba, poznat po vezama sa organizovanim kriminalom, a ovaj je tokom suđenja u drugostepenom postupku preminuo od raka.

Za većinu Amerikanaca, prema anketama, Džon Kenedi je bio najpopularniji lider u drugoj polovini prošlog vijeka.

Džon Ficdžerald Kenedi bio je 35. predsjednik SAD, na mestu šefa države nalazio se tri godine.

Bio je izrazito popularan, tako je između ostalog predstavljan kao pacifista, borac protiv rasne diskriminacije, zatim naglašavana su ulaganja u ekspedicije u svemiru.

Atentat na njega 22. novembra 1963. bio je jedinstven i po činjenici da se taj čin dogodio pred kamerama.

Kenedi je sa suprugom Žaklinom Džeki imao je četvoro djece, ali su dvoje umrli kao djeca. Njegova ćerka Karolina ovih dana je postala ambasador SAD u Japanu.

Bonus video: