Radi li Sjeverna Koreja na novim interkontinentalnim projektilima?

Napetosti zbog programa nuklearnog oružja ublažile su se početkom godine pošto je Pjongjang pokazao iznenađujuću dobru volju da se angažuje u diplomatiji s Južnom Korejom i SAD
3 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.07.2018. 07:48h

Sjeverna i Južna Koreja danas održavaju vojne pregovore u jeku rasta napetosti nakon što su SAD otkrile obnavljanje aktivnosti u sjevernokorejskoj fabrici za proizvodnju projektila.

Sastanak, drugi nakon sastanka u junu, održava se u pograničnom selu Panmunjom u demilitariziranoj zoni (DMZ), a trebalo bi da bude nastavak međukorejskog samita u aprilu, na kojem su se čelnici dviju zemalja dogovorili ublažiti napetosti i zaustaviti "sve neprijateljske djelatnosti".

Kim Do-gyun, glavni južnokorejski pregovarač koji je u ministarstvu odbrane odgovoran za sjevernokorejsku politiku, rekao je novinarima prije odlaska u DMZ da će preduzeti napore da se ublaže napetosti i izgradi povjerenje, piše Hina.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane objavilo je prošle sedmice da kao prvi korak u sprovođenju sporazuma planira smanjiti stražarska mjesta i opremu duž teško utvrđene granice.

Američki špijunski sateliti otkrili obnovljene aktivnosti

Viši američki zvaničnik juče je rekao za Rojters da su američki špijunski sateliti otkrili obnovljene aktivnosti u sjevernokorejskoj fabrici koja je proizvela prvi interkontinentalni projektil sposoban da dosegne kopno SAD-a. Prema jučerašnjem pisanju Vašington posta, američki službenici uz pomoć satelitskih snimaka otkrili su neuobičajene aktivnosti u fabrici u predgrađu Pjongjanga.

Prema izvještajima u južnokorejskim medijima, očekuje se da će Sjeverna Koreja istrajati na zvaničnom mirovnom sporazumu.

Sjevernokorejski list Rodong Sinmun danas je optužio Seul da "gubi vrijeme" čekajući da sankcije budu ukinute tek nakon što bude obavljena cjelokupna denuklearizacija, a da sam ne preduzima pojedinačne akcije.

Dvije Koreje tehnički su ostale u ratnom stanju od 1953. kad je stupilo na snagu primirje nakon Korejskog rata (1950-1953).

Napetosti zbog sjevernokorejskog programa nuklearnog oružja ublažile su se početkom godine pošto je Pjongjang pokazao iznenađujuću dobru volju da se angažuje u diplomatiji s Južnom Korejom i SAD.

Diplomatski napredak kulminirao je u istorijskom sastanku Kima i američkog predsjednika Donalda Trumpa u Singapuru 12. juna.

Bonus video: