Snoudenov novinar Grinvold neće biti krivično gonjen

Grinvold je Amerikanac i živi u Brazilu, a objavio je nekoliko članaka zasnovanih na dokumentima dobijenim od Snoudena
0 komentar(a)
Glen Grinvold, Foto: Beta/AP
Glen Grinvold, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.11.2013. 16:59h

Američki ministar pravosuđa Erik Holder rekao je danas da nije u planu krivično gonjenje novinara Glena Grinvolda, odgovornog za objavljivanje dokumenata koje mu je dostavio bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbijednost (NSA) Edvard Snouden, prenosi Srna.

Grinvold je Amerikanac i živi u Brazilu, a objavio je nekoliko članaka zasnovanih na dokumentima dobijenim od Snoudena, koji je trenutno u Rusiji, gdje je dobio privremeni azil.

Snouden je optužen za tri krivična djela, a za svako je predviđena maksimalna kazna od deset godina zatvora. Holder je sugerisao da američki zvaničnici i dalje pokušavaju da Snoudena dovedu u SAD, gdje bi mu bilo suđeno za uzimanje i objavljivanje povjerljivih dokumenata o programima špijunaže.

Holder je odbacio mogućnost da Grinvoldovi članci “predstavljaju novinarstvo”, jer je “on na neki način zamutio liniju između pravnika i novinara”.

Grinvold je pozdravio Holderovu izjavu da neće biti krivično gonjen, ali je izrazio bojazan od hapšenja i mogućeg krivičnog gonjenja, u slučaju da se vrati u SAD.

Bonus video: