Libija: U Tripoliju uvedeno vanredno stanje

Libijska vlast ne uspijeva da se izbori sa brojnim paravojnim snagama koje su povezane sa različitim plemenima i političkim opcijama
2 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2013. 19:59h

Snage bezbjednosti u Tripoliju proglasile su vanredno stanje u narednih 48 sati, pokušavajući da uspostave red nakon krvavih obračuna u kojima su najmanje 43 osobe izgubile život, dok ih je 460 ranjeno.

Specijalne snage libijske vojske zauzele su Ministarstvo pravde zahtijevajući da sve naoružane grupe napuste Tripoli jer, u suprotnom, upozoravaju vlasti - moglo bi doći do masakra, prenosi Al Džazira.

Sukob civila i paravojnih snaga izbili su 15. novembra kada su pripadnici milicije otvorili vatru na stotine demonstranata koji su zahtijevali da te paravojne snage napuste Tripoli nakon što su učestvovale u brojnim okršajima.

Novinar Rojtersa vidio je kako protivavionski top puca u okupljeno mnoštvo sa mjesta na kojem su bili pripadnici milicije.

Demonstranti su se najprije razbježali, ali su se potom vratili naoružani i napali zgrade u kojima su se pripadnici milicija skrivali dok nije pao mrak.

Na poprište sukoba stigle su desetine vojnih kamiona, nastojeći razdvojiti sukobljene strane. Vojska je zatvorila ulice kako bi spriječila širenje sukoba.

Libijska vlast ne uspijeva da se izbori sa brojnim paravojnim snagama koje su povezane sa različitim plemenima i političkim opcijama i ima velikih teškoća u uspostavi regularne policije i vojske, pišu agencije.

Mnoge paravojne snage na državnom su budžetu, ali djeluju bez kontrole vlasti.

Prošlog mjeseca milicija je zarobila premijera Alija Zaidana u glavnom gradu, a oslobodila ga je par sati kasnije druga paravojna jedinica.

Galerija

Bonus video: