Japanske banke bilježe rast

Neto profit najveće japanske banke Micubiši UFJ je u šest mjeseci zaključno sa septembrom porastao 82,5 odsto na 530,2 milijarde jena (5,3 milijarde dolara)
0 komentar(a)
Tokio, Japanska banka, Foto: Reuters
Tokio, Japanska banka, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.11.2013. 15:03h

Tri vodeće japanske banke značajno su uvećale profit u prvoj polovini fiskalne godine.

Neto profit najveće japanske banke Micubiši UFJ je u šest mjeseci zaključno sa septembrom porastao 82,5 odsto na 530,2 milijarde jena (5,3 milijarde dolara), prenosi Frans pres.

Nešto manji profit ostvarile su banke Mizuho grup i Sumimoto, a Micubišijevi rezultati posljedica su dobrog poslovanja njegovog odeljenja za trgovinu akcijama, koje je profitiralo od skoka akcija na japanskoj berzi.

Strani investitori su ove godine "sipali" milijarde dolara na dugo zaboravljeno japansko tržište, nakon što je tamošnja vlada preduzela agresivne korake za obaranje vrijednosti jena.

Banka Micubiši podigla je prognozu profita za godinu zaključno sa martom 2014. godine, na 910 milijardi jena u odnosu na ranije prognoziranih 760 milijardi jena.

Neto profit Mizuho banke je udvostručen na 429,7 milijardi jena, dok je dobit Sumimoto banke porastao u šest mjeseci za 52,8 odsto na 505,7 milijardi jena.

Bonus video: