Raste broj mrtvih na Filipinima

Stanovnici Taklobana u četvrtak su počeli sahranjivanje u masovnoj grobnici van grada što je prvi mali znak normalizacije stanja
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2013. 10:53h

Filipinske vlasti saopštile su da je zvanični bilans žrtava tajfuna u Taklobanu dostigao 2.357 i očkuje se da će dalje rasti.

Očekuju se podaci o žrtvama u ostalim područjima koja je prošlog četvrtka razorio vkerovatno najjači ikada izmkeren tajfun, proke svega u priobalju dva glavna ostrva, Samar i Leite, gdke je i Takloban.

Stanovnici Taklobana u četvrtak su počeli sahranjivanje u masovnoj grobnici van grada što je prvi mali znak normalizacije stanja gdje je ugrožen opstanak desetina hiljada ljudi.

Tajfun "Haijan" uz brzinu vjetra veću od 300 kilometara na sat i talase od preko pet metara, pogodio je istočnu obalu Filipina u petak, i uništio desetine hiljada zgrada.

Organizacija UN Svetski program hrane (World Food Program) u srijedu je dostavila pirinač i druge namirnice za skoro 50 hiljada ljudi u Taklobanu. Podijeljeno je i deset tona visoko-energetskih biskvita, dok se očekuje da stigne još 25 tona.

Uslijed katastrofe raseljeno je 600 hiljada ljudi, od kojih su mnogi gladni i žedni, bez skloništa. Veliki dio pomoći i osoblja potrebnog za njenu isporuku, su u Manili i obližnjem aerodromu Cebu jer se ne mogu prebaciti dalje.

Galerija

Bonus video: