Irak: U napadima na hodočasnike i bezbjednosne snage više od 20 mrtvih

Šiitski praznik Ašura je iz godine u godinu povod za napade sunitskih ekstremista na šiite
50 pregleda 1 komentar(a)
Irak, Ašura, hodočasnik, Foto: Beta/AP
Irak, Ašura, hodočasnik, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.11.2013. 15:00h

U nekoliko današnjih napada širom Iraka na bezbjednosne snage i na šiitske hodočasnike poginuo je 21 čovjek, javili su zvaničnici.

Najteži napadi bili su na grupe šiita koji slave vjerski praznik Ašura u istočnom iračkom gradu Bakubi, bivšem uporuštu Al Kaide, 60 kilometara sjeveroistočno od Bagdada.

U napadima je ove godine poginulo više od 5.600 ljudi, od kojih 964 samo u oktobru, kad je broj žrtava bio najveći još od aprila 2008.

U tri eksplozije u Bakubi ubijeno je najmanje osam ljudi, uključujući dvoje djece, a povrijeđeno 35.

Ašura je iz godine u godinu povod za napade sunitskih ekstremista na šiite. U vrijeme Ašure, stotine hiljada vjernika idu ka svetilištu u južnom gradu Kerbali, te su, kako ocjenjuje agencija AP, laka meta za sunitske ekstremiste.

U jednom današnjem napadu bombaš-samoubica je vozilom punim eksploziva provalio u policijski kontrolni punkt u gradu Tikritu, na sjeveru. Poginulo je pet policiajca i tri civila, a 18 je ranjeno.

U predgrađu Bagdada, Abu Graibu, bomba bačena na policijsku patrolu je usmrtila jednog policajca a sedam je ranjeno.

Iako niko nije preuzeo odgovornost za današnje napade, zvaničnici pretpostavljaju da sve ukazuje na lokalnu ispostavu Al Kaide koja je pojačala akcije da bi potkopala vladu na čijem su čelu šiiti.

Po zvaničnim podacima, u napadima je ove godine poginulo više od 5.600 ljudi, od kojih 964 samo u oktobru, kad je broj žrtava bio najveći još od aprila 2008. godine.

Bonus video: