SAD pozdravljaju odluku sirijske opozicije

Generalna skupština Sirijske nacionalne koalicije je poslije dva dana pregovora u Istanbulu objavila u ponedjeljak da prihvata da učestvuje na mirovnim pregovorima u Ženevi
1 komentar(a)
Bijela kuća, Foto: Wikipedia
Bijela kuća, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 13.11.2013. 08:36h

SAD su pozdravile odluku sirijske opozicije (Sirijske nacionalne koalicije) da učestvuje na predstojećoj mirovnoj konferenciji o Siriji u Ženevi.

"To je značajan napredak u procesu organizovanja konferencije u Ženevi, čiji je cilj da se postigne zajednički dogovor dvije delegacije koje pregovaraju o prelaznoj vladi sa punim izvršnim ovlašćenjima", izjavila je sinoć portparolka Stejt departmenta Džen Psaki.

Ona je takođe pozdravila prisustvo Kurdske nacionalne koalicije u okviru sirijske opozicione koalicije, čime se, kako je rekla, garantuje bolje predstavljanje raznih sirijskih grupa.

Generalna skupština Sirijske nacionalne koalicije je poslije dva dana pregovora u Istanbulu objavila u ponedjeljak da prihvata da učestvuje na mirovnim pregovorima u Ženevi pod uslovom da se sirijski predsjednik Bašar al Asad odrekne svojih ovlašćenja i da bude isključen iz svake prelazne faze.

Opozicija takođe traži otvaranje humanitarnih koridora za dostavljanje pomoći Sirijcima i omogućavanje evakuacije civila, kao i oslobađanje zatvorenika.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus takođe je juče pozdravio dogovor Sirijske nacionalne koalicije da učestvuje na konferenciji "Ženeva Dva" i ocijenio da je to "važan korak naprijed" ka mogućem političkom rješenju sukoba u Siriji.

Bonus video: