Šta se desilo na susretu Trampa i NY Times: Prvo tvitovi, pa detaljne bilješke

Nakon Trampovih pisanja na Tviteru, portparolka Tajmsa ističe da je taj list odlučio da objave "detaljne bilješke" sa razgovora koji je trebalo da bude povjerljiv
0 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.07.2018. 09:47h

Američki predsjednik Donald Tramp sastao se ranije ovog mjeseca sa izdavačem Njujork tajmsa, A.G. Sulcbergerom, ali se čini da imaju različito viđenje razgovora u Bijeloj kući.

Tramp je prvo u nedjelju saopštio da su se sastali, "tvirujući" iz golf kluba u Nju Džersiju.

"Imao sam vrlo dobar i interesantan sastanak u Bijeloj kući sa A.G. Sulcbergerom, izdavačem Njujork tajmsa", napisao je Tramp. "Proveli smo dosta vremena pričajući o velikoj količini lažnih vijesti, i kako su se lažne vijesti pretvorile u frazu 'narodni neprijatelj'. Tužno!" napisao je predsjednik SAD.

U saopštenju objavljenom nakon Trampovog tvita, Njujork tajms navodi da je Bijela kuća ta koja je uputila poziv Tajmsu, zahtijevajući da obave povjerljiv razgovor.

Ali zbog Trampove objave, portparolka Tajmsa ističe da je taj list odlučio da objave Sulcbergerove "detaljne bilješke". Sulcberger je prisustvovao sastanku zajedno sa jednim od urednika, Džejmsom Benetom.

Sulcberger je kazao da je prihvatio poziv kako bi ukazao na zabrinutost zbog "predsjednikove izrazito problematične antimedijske retorike" kao i da je kazao Trampu da njegove poruke stvaraju podjele i da su "sve opasniji".

"Rekao sam mu da sam, iako je fraza 'lažne vijesti' netačna i čini štetu, daleko više zabrinut zbog njegovog nazivanja novinara "narodnim neprijateljima". Upozorio sam ga da ovaj zapaljivi rječnik utiče na rast prijetnji novinarima i da će izazvati nasilje", kazao je on.

"Više puta sam naglasaio da je ovo tačno u inostranstvu, gdje stavovi predsjednika služe kao izgovor nekim režimima kada su u pitanju obračuni sa novinarima. Upozorio sam ga da ugrožava živote ljudi, da ruši demokratske ideale naše zemlje i da uništava jednu od stvari po kojoj smo poznati u svijetu, a to je posvećenost slobodi govora i medija".

"Tokom razgovora sam isticao da predsjednik Tramp, baš kao i njegovi prethodnici, ima pravo da kaže da je nezadovoljan portretisanjem njegove administracije u medijima. Jasno sam rekao da ga nisam zamolio da ublaži svoje napade na Tajms ako smatra da naše izvještavanje nije korektno. Umjesto toga, rekao sam mu da razmisli prije nego se obruši i na novinarstvo u cjelini, što smatram opasnim i štetnim po našu zemlju", ističe on.

Iz Bijele kuće su kazali da se predsjednik stalno sastaje sa predstavnicima medija i potvrdili da se sastanak desio.

Bonus video: