Spriječena udaja devetogodišnje djevojčice u Jemenu

Slučajevi udaje djevojčica u Jemenu nisu rijetki, pri čemu je glavni motiv porodica da udaju ćerke uglavnom miraz
58 pregleda 11 komentar(a)
Djeca, brakovi, Foto: Frontpagemag.com
Djeca, brakovi, Foto: Frontpagemag.com
Ažurirano: 09.11.2013. 08:58h

Jemensko Ministarstvo za ljudska prava saopštilo je juče da je jedan njihov službenik uspio da spreči udaju jedne devetogodišnje djevojčice, koja je trebalo da se održi danas u gradu Taizu na jugu zemlje.

To je prva intervencija u cilju sprječavanja vjenčanja djece u Jemenu, istakao je viši zvaničnik Ministarstva za ljudska prava Fuad al-Gafari u izjavi za BBC.

Intervencija je uslijedila pošto je jedan zvaničnik lokalne kancelarije Ministarstva čuo da danas treba da se održi ceremonija vjenčanja sa devetogodišnjom Hibom u ulozi mlade, nakon čega je kontaktirao policijsku stanicu u blizini mjesta u kome djevojčica živi.

Policija je odlučila da interveniše, pa su policajci na licu mjesta razgovarali sa Hibinim ocem i nagovorili ga da ne udaje ćerku.

Slučajevi udaje djevojčica u Jemenu nisu rijetki, pri čemu je glavni motiv porodica da udaju ćerke uglavnom miraz.

Organizacija za prava žena "Ikvoliti nau" je navela primjere nekih djevojčica iz Jemena koje su bile primorane na brak u ranoj dobi.

Tako je 11-godišnja Vafa bila udata za 40-godišnjaka koji ju je silovao i mučio, ali su jedan advokat i Jemensko udruženje žena uspjeli da joj izdejstvuju razvod, 11-godišnja devojčica Favzija je umrla tokom porođaja, dok je 12-godišnja Salva izvršila samoubistvo skočivši sa krova.

Najviše pažnje međunarodne javnosti je nedavno privukao slučaj jedne osmogodišnje djevojčice iz Jemena, koja je navodno preminula od povreda unutrašnjih organa poslije prve bračne noći.

Nakon tog slučaja je jemensko Ministarstvo za ljudska prava odredilo borbu protiv ddečjih brakova za svoj prioritet.

Bonus video: