istraga vlade sad

Snouden ubijedio kolege iz NSA da mu daju lozinke?

Ova najnovija vijest u slučaju "Snouden" potvrđuje da su neadekvatne bezbjednosne mjere u NSA igrale značajnu ulogu
87 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2013. 16:12h

Odbjegli saradnik američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Edvard Snouden koristio je kompjuterske lozinke koje su mu nesvjesno odale kolege u špijunskoj bazi na Havajima kako bi pristupio povjerljivim podacima koje je potom otkrio medijima, navode izvori bliski istragama vlade SAD.

Zaposleni u NSA koji su svoje pasvorde za logovanje u tajne programe dali Snoudenu, identifikovani su, ispitani i smenjeni sa zadataka, ali se ne zna da li su otpušteni ili su prebačeni na druge poslove, saopštio je izvor blizak istragama američke vlade o šteti nanijetoj objavljivanjem povjerljivih informacija, prenosi Rojters.

Snouden je ubijedio između 20 i 25 kolega u regionalnom operativnom centru NSA na Havajima da mu daju svoje lozinke rekavši im da su mu pasvordi potrebni da bi mogao da obavlja svoj posao administratora komjuterskih sistema, navodi drugi izvor.

Ova najnovija vijest u slučaju "Snouden" potvrđuje da su neadekvatne bezbjednosne mjere u NSA igrale značajnu ulogu u najgorem odavanju povjerljivih podataka u 61-godišnjoj istorije ove agencije koja se bavi tajnim prisluškivanjem.

Rojters je prošlog mjeseca prenio da NSA nije instalirala najnoviji softver protiv "procurivanja" informacija u bazi na Havajima prije nego što je Snouden, u proljeće ove godine, počeo da radi u tom centru i da "skida" izuzetno povjerljiva dokumenta te agencije i Centra za komunikacije britanske vlade.

Snouden je radio u havajskoj bazi oko mjesec dana, tokom kojih je uspeo da pristupi desetinama hiljada tajnih dokumenata, a američki program masovnog špijuniranja objelodanio je u junu u Hong Kongu, nakon čega je pobjegao u Rusiji gdje je dobio privremeni azil.

Zvaničnici u NSA i Kancelariji direktora Nacionalne obavještajne službe nisu želeli da komentarišu krivičnu istragu vezanu za Snoudena.

Izvori bliski istrazi o razmjera štete koju je Snouden prouzrokovao navode da procjene sporo napreduju zbog toga što je odbegli saradnik NSA uspeo da zamete neke elektronske tragove o tome kako je pristupio tajnim dokumentima.

Iako američka vlada sada vjeruje da zna kojim je sve podacima Snouden mogao da pristupi, istražitelji nisu sigurni koje je informacije on zapravo skinuo i u kolikom broju, navode isti izvori.

Galerija

Preporučujemo za Vas