Jordan mijenja Saudijsku Arabiju u Savjetu bezbjednosti UN?

Savjet bezbjednosti UN ima 15 članica od kojih su pet stalne - Francuska, Velika Britanija, SAD, Kina i Rusija
0 komentar(a)
Savjet bezbjednosti, Foto: Beta/AP
Savjet bezbjednosti, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.11.2013. 09:33h

Jordan će možda postati nestalna članica Savjeta bezbjednosti UN, pošto je Saudijska Arabija odbila to mjesto, saopštio je jedan neimenovani diplomatski izvor.

"Jordan je bio pod velikim pritiskom da prihvati mjesto u UN", rekao je neimenovani diplomata. Jordanski ambasador pri UN, princ Zeid al-Husein otišao je juče u Aman na konsultacije o tom pitanju.

Saudijska Arabija je u oktobru odbila ponuđeno mjesto u Savjetu bezbednosti UN zato što to tijelo, kako je saopšteno u Rijadu, nije sposobno da riješi sporove širom svijeta, posebno pitanje Sirije.

Saudijska Arabija još uvijek može da dobije mjesto u Savjetu UN za ljudska prava, o čemu će se glasati 12 novembra. Nove nestalne članice Savjeta bezbednosti UN će od 1. janura 2014. godine biti i Čad, Čile, Nigerija i Litvanija.

Savjet bezbjednosti UN ima 15 članica od kojih su pet stalne - Francuska, Velika Britanija, SAD, Kina i Rusija, a 10 se bira na period od dvije godine, ali tako da se svake godine zamjenjuje pet članica.

Nestalne članice biraju se po regionalnom principu. Neparnih godina u Savjet bezbjednosti UN ulaze po jedna zemlja iz Afrike, Azije i Latinske Amerike i dvije iz grupe zapadnih zemalja, a parnih godina dve zemlje iz Afrike i po jedna iz Azije, Latinske Amerike i istočne Evrope. Parna godina je početak mandata i za arapsku članicu.

Bonus video: