Talibani spremaju talas osvetničkih napada

"Gađaćemo snage bezbjednosti, objekte vlade, političke lidere i policiju", rekao je šef talibanske šure Asmatulah Šahin za Rojters
1 komentar(a)
Pakistan talibani, Mula Fazlulaz, Foto: Beta/AP
Pakistan talibani, Mula Fazlulaz, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 08.11.2013. 08:24h

Pakistanski talibani zaprijetili su danas da će organizovati talas osvetničkih napada na vladu nakon što su imenovali Mulaha Fazlulaza za novog lidera.

Imenovanje Fazlulaha, čuvenog po ekstremnim islamističkim stanovništima, i odbacivanje mirovnih pregovora među talibanskim liderima dan ranije uslijedili su pošto je 1. novembra u napadu američke bespilotne letjelice ubijen prethodni lider Hakimulah Mehsud.

"Gađaćemo snage bezbjednosti, objekte vlade, političke lidere i policiju", rekao je šef talibanske šure Asmatulah Šahin za Rojters.

On je naveo da će glavne mete talibana biti u istočnoj provinciji Pandžab, političkom uporištu premijera Navaza Šarifa, ističući da će civili, bazari i javna mjesta biti pošteđeni.

Pakistan javno osuđuje napade američkih bespilotnih letjelica kao kršenje suvereniteta, ali zvaničnici tajno priznaju da ih vlada podržava.

"Pakistan ima potpune informacije o napadima dronova. Pakistan je rob Amerike. On je američka kolonija", rekao je Šahin.

Pakistanski talibani se bore za promjenu vlasti i nametanje strogog islamskog zakona šerijata, a njihovi napadi su učestali otkako je Šarif došao na vlast u maju ove godine.

Fazlulah se, za razliku od Mehsuda, energično protivi pregovorima o prekidu vatre s vladom, a njegovi ljudi stoje iza napada na tinejdžerku Malalu Jusufzai, aktivistkinju koja se zalaže za obrazovanje devojčica.

Bonus video: