Arafata otrovao bliski saradnik?

Udovica pokojnog palestinskog lidera ponovila optužbe o ubistvu svoga muža
3 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2013. 10:15h

Udovica Jasera Arafata, koja je prvi put rekla da se radi o ubistvu još dok je njen muž bio na samrti 2004, ponovila je svoje sumnje optužujući za trovanje palestinskog lidera nekoga iz kruga njegovih bliskih saradnika.

Ova optužba, podstaknuta nalazima švajcarskih forenzičara, naišla je na ledeni muk Arafatovih političkih nasljednika koji su dugo tvrdili da iza misteriozne smrti palestinskog predsjednika stoji Izrael.

Optužba Suhe Arafat probudila je stare kontroverze kod Palestinske uprave koja je njegovu udovicu – 34 godine mlađu od njega, hrišćanku školovanu u Francuskoj koja je primila islam – smatrali opterećenjem.

„Niko ne treba da ulazi u te optužbe... Ne treba da se gložimo oko ovih pitanja. To je katastrofa za našu nacionalnu stvar“, kazao je Abas Zaki, funkcioner Fataha na čijem čelu je bio Arafat.

Suha je juče objavila izvještaj tima švajcarskih naučnika koji pokazuje neuobičajeno visok nivo radioaktivnog polonijuma-210 u uzorcima kostiju koji su uzeti sa Arafatovog tijela.

Suha svoje sumnje iznijela gostujući Al Džaziri, foto: Reuters

„Sigurna sam da je neko iz kruga njemu bliskih ljudi“, kazala je Suha Rojtersu, nazivajući Arafatovu smrt „političkim ubistvom“. „Ekspert je kazao da mu je otrov nasut u čaj, kafu ili vodu, znači morao je biti neko njemu blizak.“

Kazala je da polonijum vjerovatno potiče iz neke zemlje sa nuklearnim kapacitetima. Iako nije pominjala Izrael, mnogi Palestinci su odmah uperili prst u dugogodišnjeg neprijatelja.

„Onaj u čijem je interesu bila njegova smrt je okupator (Izrael)“, kazao je Rojtersu Vasel Abu Jusuf, član Arafatove Palestinske oslobodilačke organizacije.

Izrael je odbacio te tvrdnje.

„Po mom mišljenju, ovo je bura u čaši vode“, prokomentarsao je izraelski ministar energetike Salivan Šalom, koji je 2004. bio šef diplomatije i član izraelskog kabineta za bezbjednost. „Čak i da je bilo u pitanju trovanje, iza toga sigurno ne stoji Izrael.“

Arafat je posljednje mjesece proveo u Ramali na Zapadnoj obali, u kompleksu u kojem je grupa njegovih najbližih saradnika vodila računa o svim njegovim potrebama.

U izvještaju Instituta za radijacijsku fiziku Univerzitetskog centra sudske medicine u Lozani navodi se da se Arafat odjednom razbolio oko četiri sata poslije obroka 12. oktobra 2004. Nikada se nije oporavio, a umro je poslije mjesec u bolnici u Parizu.

Zvanično je rečeno da je uzrok smrti bio jak moždani udar, ali francuski ljekari su kazali da u tom momentu nisu mogli da odrede uzrok bolesti. Autopsija nije rađena.

Naučnici nisu sigurni da je otrovan

Švajcarski naučnici kazali su juče da bi rezultati testova koji su pokazali prisustvo polonijuma trebalo da budu povod za otvaranje istrage iako oni ne predstavljaju apsolutni dokaz da je Arafat umro od trovanja.

Patris Mengin direktor centra u Lozani kazao je da su ostale sumnje da je uzrok smrti trovanje polonijumom iako su iscrpljena sva forenzička ispitivanja.

„Ova sumnja je dovoljna da se pokrene nova istraga, ali na pravosudnom nivou – da se vide druge vrste dokaza, ne mjerenja, nego kontakti između Palestinaca i drugih ljudi“, kazao je Mengin Rojtersu.

„Ja mislim da je više dokaza u zemlji u kojoj je živio Arafat.“

Galerija

Bonus video: