Navala na akcije Twittera prvog dana trgovine na berzi

Analitičari i dalje nijesu uvjereni da se na Twitteru trenutno može zaraditi, pa iznad 70 miliona akcija koje će se naći na berzi i dalje stoji veliki znak pitanja
67 pregleda 1 komentar(a)
Tviter, Foto: Eandt.theiet.org
Tviter, Foto: Eandt.theiet.org
Ažurirano: 07.11.2013. 16:46h

Počelo je trgovanje akcijama Twittera na berzi u Njujorku. Cijena pojedinačne akcije je 45,10 dolara. U prvom minutu prodato je već 13 miliona akcija.

Kompanija Twitter prvobitno je procijenjena na 14,2 milijardi dolara a trgovanje akcijama kasnilo je oko sat vremena, zbog prevelikog broja rezervacija.

Najvažniji IT inicijalna javna ponuda akcija (IPO) od maja 2012. i emisije Facebook-ovih akcija biće pažljivo praćen u cijelom svijetu, baš zbog svih uspona i padova "F akcija".

Analitičari i dalje nijesu uvjereni da se na Twitteru trenutno može zaraditi, pa iznad 70 miliona akcija koje će se naći na berzi i dalje stoji veliki znak pitanja.

Ipak, čelnici popularne društvene mreže su tokom razgovora sa investitorima očigledno odradili dobar posao, pa su sa prvobitne procjene od 17-20 dolara, stigli na današnjih 28 dolara.

Akcija Facebooka je prvog dana vrijedjela deset dolara više, ali je uslijedio sunovrat i tek nedavno su oni koji su bili najhrabriji prvog dana trgovine stigli do prve zarade od tih akcija.

Iz Silicijumske doline poručuju da ovaj IPO neće pratiti iste greške, pa će Ev Vilijams (59,6 miliona akcija) i Džek Dorsi (23,4 miliona akcija) svakako zaraditi ogroman novac.

Gubici u nizu godina

Njihov problem jeste to što svi znaju da Twitter ne zarađuje već gubi, i to godinama.

Od nastanka prije sedam godina, mreža je privukla 230 miliona korisnika, ali još nije uspjela da zabilježi profit. Gubici u trećem kvartalu 2013. godine su narasli sa 21,6 miliona dolara iz istog perioda 2012. na čak 64,6 miliona dolara.

Takođe, istraživanje Reutersa i Ipsosa je pokazalo da više od trećine registrovanih korisnika uopšte ne koristi Twitter.

"Uprkos tome što je početna cijena akcije relativno skromna, i dalje visoka za kompaniju koja ne bilježi profit. Vrijednost Twittera je uglavnom zasnovana na fami koja prati taj brend, kao i na uspjesima drugih kompanija iz tog segmenta tržišta kao što su Google, Facebook i LinkedIn", kaže direktor odjeljenja za procjene kuće BDO Thomas Freiman za "Guardian".

On je istakao da će investitori imati svoju strategiju u određivanju vrijednosti, ali da se zna šta su pravi nosioci vrijednosti - protok novca i profitabilnost.

Bonus video: