Naučnici potvrdili: Jaser Arafat otrovan

"Nivo polonijuma u rebru Jasera Arafata je oko 900 milibekerela. Zavisno od stručnih referenci, to je 18 ili 36 puta više od prosjeka"
113 pregleda 3 komentar(a)
Jaser Arafat, Foto: Arabianbusiness.com
Jaser Arafat, Foto: Arabianbusiness.com
Ažurirano: 06.11.2013. 18:26h

Testiranjem uzoraka posmrtnih ostataka palestinskog vođe Jasera Arafata nađeni tragovi radioaktivnog materijala - polonijuma u dozi 18 puta većoj od normalne.

Na osnovu toga se sa 83 odsto sigurnosti može zaključiti da je Arafat otrovan.

Kako navode u izveštaju naučnici Univerzitetskog centra sudske medicine u Lozani, u ostacima Arafatovih rebara i karlične kosti nađen je "neprirodno visok nivo polonijuma", kao i u zemlji u kojoj je sahranjen, prenosi TV "Al Džazira Balkans".

Pošto su, radi ispitivanja, ostaci Arafatovog tijela ekshumirani iz mauzoleja u Ramali, na okupiranoj Zapadnoj obali, švajcarski naučnici su preuzeli uzorke novembra prošle godine i analizirali ih u saradnji s kolegama iz Francuske i Rusije.

Dejv Barklej, američki forenzičar i patolog, rekao je za Al Džaziru da je siguran da je Arafat ubijen.

"Jaser Arafat je umro od posljedica trovanja polonijumom. Našli smo dokaz uzroka njegove smrti. Ne znamo ko je to uradio. Nivo polonijuma u rebru Jasera Arafata, koje je analizirano, je oko 900 milibekerela. Zavisno od stručnih referenci, to je 18 ili 36 puta više od prosjeka", rekao je Barklej.

Arafat je umro 2004. godine u 75. godini u vojnoj bolnici nedaleko od Pariza, nekoliko nedjelja pošto se odjednom teško razbolio u Palestini. Francuski ljekari su u vrijeme njegove smrti rekli da je umro od izliva krvi u mozak.

Bonus video: