Bil de Blasio novi gradonačelnik Njujorka

De Blasio, koji je italijanskog porijekla, 1. januara će na mjestu gradonačelnika zamijeniti Majkla Blumberga, koji je proveo tri mandata na toj funkciji
0 komentar(a)
Bil de Blasio, Foto: Reuters
Bil de Blasio, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2013. 07:48h

Demokrata Bil de Blasio pobijedio je ubjedljivo na izborima za gradonačelnika Njujorka republikanskog protivkandidata Džoa Lotu, osvojivši više od dvije trećine glasova, čime je postao prvi gradonačelnik iz redova Demokratske partije u posljednje 24 godine.

De Blasio, koji je italijanskog porijekla, 1. januara će na mjestu gradonačelnika zamijeniti Majkla Blumberga, koji je proveo tri mandata na toj funkciji.

Iako na početku kampanje nije bio prvi favorit demokrata, novoizabrani 52-godišnji gradonačelnik je profitirao kada je otkrivena nova seks afera bivšeg kongresmena Entoni Vinera, koji je pokušao da se vrati u politički život iz koga je izašao prije dvije godine, po otkrivanju prve afere.

Politički protivnici novog gradonačelnika smatraju da će on voditi suviše meku politiku u odnosu na kriminal u gradu, izražavajući strahovanje da bi Njujork mogao da se vrati u dane velikog kriminala iz osamdesetih i devedesetih godina.

De Blasio je 2000. bio menadžer kampanje Hilari Klinton koja se kandidovala za senatora u Njujorku.

Tokom administracije njenog supruga bio je na funkciji regionalnog direktora Departmana za urbanizam i urbani razvoj.

Novoizabrani gradonačelnik je italijanskog porijekla i rođen je u Njujorku 1961. godine.

Bonus video: