Džon Keri: Antiraketni štit u Poljskoj do 2018.

Džon Keri doputovao je sinoć iz Rijada u kratku posjetu Poljskoj, kao jedinoj evropskoj zemlji poslije njegove 10-dnevne bliskoistočne turneje.
9 komentar(a)
Džon keri i Donald Tusk, Foto: Beta/AP
Džon keri i Donald Tusk, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.11.2013. 12:25h

Džon Keri kaže da SAD ne odustaju od plana razmiještanja antiraketnog štita u Poljskoj i da će rakete presretači biti u bazi Redjikovo spremne 2018. godine.

Američki državni sekretar je u susretu s poljskim ministrom inostranih poslova Radoslavom Šikorskim rekao da bez obzira na otkravljivanje odnosa SAD sa Iranom, planovi SAD da razmjeste svoj evropski dio antiraketnog štita pored Rumunije i u Poljskoj i dalje ostaju aktualni.

"Oko 2018. u Poljskoj će funkcionisati antiraketni štit. Poljska se razvija, naše savezništvo se razvija. SAD i Evropska unija dužni su da naprave najveći savez na svijetu", kazao je Keri na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Šikorskim.

Džon Keri doputovao je sinoć iz Rijada u kratku posjetu Poljskoj, kao jedinoj evropskoj zemlji poslije njegove 10-dnevne bliskoistočne turneje.

Radoslav Šikorski kazao je novinarima da su on i Keri razgovarali o bezbjednosti, istočnoj politici EU pred novembarski samit u Vilnjusu na kome bi Ukrajina eventualno mogla da sa EU potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, privrednim temama, uključujući tu i vojnu industriju i kupovinu naoružanja za modernizaciju poljske armije.

Skandal oko prisluškivanja evropskih visokih zvaničnika, vjerovatno i poljskih od strane obavještajnih službi u SAD, pomenuli su tek novinari, a među dvojicom ministara ta tema nije izazvala trzavice.

"Predsednik SAD Barak Obama naredio je da se obavi pregled naših aktivnosti u toj oblasti. Radi se o tome da ubuduće procedure budu poznate i javne. To je stvar o kojoj razmišljamo. Delujemo zajedno. Moramo da očuvamo mjeru, ravnotežu između zaštite društva i privatnosti građana", kazao je novinarima Keri o skandalu.

"Dogovorili smo bliskije konsultacije naših obavještajnih službi kako da se borimo protiv zajedničkih prijetnji", kazao je Šikorski.

Među poljskim zvaničnicima praksa prišluškivanja savezničkih državnika nije odjeknula toliko skandalozno kao u nekim drugim zemljama Evrope, a i ministar Šikorski i premijer Donald Tusk konstatovali su da polaze od toga da moćne države prisluškuju i svoje saveznike, te da je skandal samo to što je to procurilo u javnost, narušilo povjerenje i napravilo diplomatski problem.

"Saradnja obavještajnih službi je za nas veoma važna", rekao je danas Šikorski.

Keri se nakon konferencije za novinare uputio na razgovore s premijerom Tuskom, a popodne će s poljskim ministrom odbrane Tomašom Šemonjakom obići vazduhoplovnu bazu u Lasku.

Keri je sinoć posjetio grob nedavno preminulog prvog slobodno izabranog premijera Poljske nakon pada komunista 1989. godine Tadeuša Mazovjeckog, gde je pred ponoć položio venac.

Bonus video: