Sjeverna Koreja napreduje u razvoju dalekometnih balističkih raketa

"Te konfiguracije imaju sposobnost da ugrade komponente i tehnologiju koja će proizvesti rakete dometa od 5.500 do 11.000 kilometara"
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja parada, Foto: Beta/AP
Sjeverna Koreja parada, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 05.11.2013. 11:44h

Sjeverna Koreja napreduje u razvoju interkontinentalnih balističkih raketa, sposobnih da nose prvu generaciju bojevih glava do SAD, upozoravaju stručnjaci.

"Skoro sve analizirane konfiguracije biće u stanju da lako isporuče prvu generaciju balističkih raketa najmanje do Sijetla", navedeno je u studiji Instituta "38 Nort" (North) sa američkog univerziteta "Džon Hopkins".

Stručnjaci koji su izradili studiju tvrde i da su interkontinentalne balističke rakete - čiji su modeli prikazani na nedavnoj vojnoj paradi u Pjongjangu, "mnogo manje lažni" od onog kako se prvobitno tvrdilo.

Brojni eksperti su poslije vojne parade ismijali prikazane modele, tvrdeći za njih da su u tehničkom smislu "besmisleni i smiješni". "Elegantne ili ne, te konfiguracije, kako se čini, imaju sposobnost da ugrade komponente i tehnologiju koja će proizvesti rakete, teoretski gledano, dometa od 5.500 do 11.000 kilometara", upozoravaju stručnjaci tog Instituta.

Pjongjang je proteklih godina u više navrata izvodio lansiranje raketa dugog dometa, što je naišlo na oštru osudu SAD i Zapada, kao i Savjeta bezbjednosti UN, jer se time krši rezolucija koja Sjevernoj Koreji zabranjuje lansiranje balističkih raketa.

Bonus video: