Kambodža: Izbori održani bez ozbiljnog rivala vladajućoj stranci, kritičari ih nazivaju "farsom"

Hun Sen (65) na vlasti je u Kambodži 33 godine i njegova Partija naroda Kambodže (PPC) pobjeđivala je na svim izborima od 1998. godine
59 pregleda 0 komentar(a)
Hun Sen, Foto: Reuters
Hun Sen, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.07.2018. 10:43h

Birači u Kraljevini Kambodži danas su glasali na izborima na kojima nije učestvovao jedini ozbiljni rival vladajućoj partiji premijera Hun Sena koji je na vlasti 33 godine.

Birališta su zatvorena u 15.00 po lokalnom vremenu, a ministar informisanja Kiu Knharit napisao je na Fejsbuku da je 75 odsto od 8,3 miliona registrovanih birača izašlo na izbore. Preliminarni rezultati očekuju se večeras.

Hun Sen (65) na vlasti je u Kambodži 33 godine i njegova Partija naroda Kambodže (PPC) pobjeđivala je na svim izborima od 1998. godine.

Kritičari su današnje izbore nazvali "farsom" pošto je opoziciona Kambodžanska partija nacionalnog spasa (CNRP), jedina stranka koja može da predstavlja vjerodostojni izazov Hun Senu, raspuštena u novembru 2017. godine, a njen vođa Kem Sokha uhapšen.

Međutim vladajuća partija PPC navodi da 19 drugih stranaka učestvuje na izborima.

Među onima koji dovode u pitanje kredibilitet izbora su SAD i Evropska unija.

Hun Sen, jedan od bivših vojnih komandanata Crvenih Kmera koji im se kasnije suprotstavio, vodio je zemlju tokom perioda brzog poslijeratnog ekonomskog rasta.

On je 1985. godine, sa samo 32 godine, postao najmlađi premijer u svijetu, a danas je predsjednik vlade sa najdužim stažom u svijetu i jedan od lidera u svijetu koji su najduže na vlasti.

Njegova počasna titula u prevodu glasi: "Plemeniti premijer i Vrhovni vojni komandant".

Kritičari ga opisuju kao "podmuklog manipulatora koji uništava političke protivnike" (australijski list "Sidnej moning herald") i kao diktatora koji autoritarno vlada pomoću sile, prijetnji i korupcije da bi održao populističku bazu svoje vlasti.

Pod njegovom vlašću su ubijene hiljade opozicionara i aktivista, a većina tih slučajeva nije istražena.

Hun Sen je cenatraizovao vlast u Kambodži i ima ličnu gardu koja se po snazi mjeri za armijom te zemlje, te se njegovo nasilno obaranje s vlasti smatra nemogućim.

Dugo ga optužuju da koristi sudove i bezbjednosne snage da uguši protivničke glasove i zastraši kritičare, ali je godinama dozvoljavao određenu političku opoziciju njegovoj partiji CPP.

Pored toga što je rascjepkao opoziciju, vlada Hun Sena takođe je ućutkala kritičke glasove u medijima. Uoči izbora vlada je naredila privremeno blokiranje 17 vebsajtova, među kojima su Glas Amerike i lokalni mediji.

Vlada je navela propise kojim se zabranjuje medijima da šire informacije koje bi mogle da utiču na bezbjednost.

Ovi izbori predstavljaju "smrt demokratije", rekao je za Bi-Bi-Si (BBC) opozicionar Mu Sošua.

Analitičari navode da će ključni test za legitimitet Hun Sena biti broj glasača na biralištima. Tokom kampanje opozicioni aktivisti koji su pozivali na bojkot izbora, optuženi su za podsticanje nereda.

Osnivač zabranjene partije CNRP, Sam Rejnsi, koji je u izgnanstvu u Francuskoj da bi izbjegao zatvor, pozvao je na bojkot izbora koje je nazvao "farsom".

"Za narod Kambodže koji ne može da napravi pravi izbor zbog odsustva CNRP-a rezultat ovih lažnih izbora sprovedenih u atmosferi straha je izdaja narodnne volje", napisao je on danas na Fejsbuku.

Hun Senova partija zabrinula se poslije posljednjih izbora 2013. godine, kada je izlaznost je bila 69 odsto, a birači su masovno glasali za opozicioni CNRP koji je prikupio 44 odsto glasova.

Bonus video: