SAD odbile da pomiluju Snoudena

"Snouden je kršio američki zakon. Treba da ga vratimo u Sjedinjene Američke Države i suočimo ga s pravdom"
1 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Edvard Snouden, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.11.2013. 10:47h

Sjedinje Američke Države su odbacile zahtjev za pomilovanje Edvarda Snoudena, bivšeg službenika američke NSA koji je objelodanio program za nadzor telefonske i internet kominukacije.

"Snouden je kršio američki zakon. Treba da ga vratimo u Sjedinjene Američke Države i suočimo ga s pravdom, između ostalog za curenje povjerljivih informacija", rekao je juče za američku televiziju ABC savjetnik Bijele kuće Don Fajfer, prenijela je agencija AFP.

Isti stav imaju predsjedavajući nadležnog Komiteta za obavještajne službe američkog Senata, senatorka Dajan Fejnstajn iz Kalifornije i republikanac Majk Rodžers u Mičigena koji ocjenjuje da je "traženje pomilovanja za Snouden loša ideja".

Fejnštajn je rekla da je Snouden prekršio zakon i da je mogao (da je htio) da "privatno prijavi svoja saznanja njenom komitetu", dodaje Foks Njuz.

Više od 100.000 ljudi je potpisalo peticiju kojom se apeluje na vlasti SAD da pomiluju Snoudena u slučaju da mu bude izrečena optužnica. Zahtev za pomilovanje u kome je Snouden nazvan "nacionalnim herojem SAD-a“ objavljen je na sajtu Bele kuće još sredinom godine, a američka administracija je u obavezi da razmotri i odgovori na svaku peticiju sa preko 100.000 potpisa, podsećaju agencije.

Snoudenu je Rusija odobrila azil u avgustu, uz veliko negodovanje Vašingtona, gde je tražen zbog optužbi za špijunažu.

Bonus video: