Karzai kritikuje SAD: Ubistvom ugrozili mirovni proces

Mehsud, za koga je amerčka vlada raspisala nagradu od pet miliona dolara, ubijen je prije tri dana raketom ispaljenom iz američke bespilotne letjelice
1 komentar(a)
Hamid Karzai, Foto: Beta/AP
Hamid Karzai, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.11.2013. 09:19h

Avganistanski predsjednik Hamid Karzai kritikivao je "loš" tajming ubistva lidera pakistanskih talibana Hakimulaha Mehsuda, koje su izvele SAD.

Krazai je izrazio nadu da to neće omesti regionalne mirovne napore

Karzai je, delegaciji američkog Kongresa koja je u posjeti Avganistanu, rekao da je napad bespilotnom letelicom "izvršen u neodgovarajuće vrijeme, ali da se nada da mirovni proces neće biti narušen", saopštila je kancelarija avganistanskog predsjednika, prenijela je agencija AFP.

Američki napad na Mehsuda je izazvao bijes pakistanske vlade, a ministar unutrašnjih poslova Pakistana Čaudri Nisar je optužio Vašington da "uništava" mirovi proces.

Karzai nastoji da započne mirovne pregovore sa avganistanskim talibanima da bi okončali 12. godišnji rat, ali islamski ekstremisti su odbili da pregovaraju sa njegovim predstavnicima, jer je Karzai, kako su rekli, marioneta Vašingtona.

Pakistanska vlada, takođe, želi mirovne razgovore sa pakistanskim talibanima, koji su zasebna grupa, ali povezana sa avganistanskim talibanima.

Karzai, koji se nedavno vratio iz Londona gdje se sastao sa pakistanskim premijerom Navazom Šarifom, izjavio je da su odnosi između Kabula i Islamabada poboljšani.

"Predsjednik je rekao da je sastanak bio jedan od najboljih sa pakistanskom stranom i izrazio je nadu da napad na lidera pakistanskih talibana (Mehsuda) neće ugroziti mirovni proces u Pakistanu i Avganistanu", navedeno je u saopštenju Karzaijeve kancelarije.

Mehsud, za koga je amerčka vlada raspisala nagradu od pet miliona dolara, ubijen je prije tri dana raketom ispaljenom iz američke bespilotne letjelice koja je pogodila njegov automobil na sjeveru Vaziristana, plemenske oblasti Pakistana u blizini avganistanske granice.

Bonus video: