Brazil i Njemačka spremile rezoluciju protiv špijuniranja

Iako nacrt rezolucije ne pominje poimenice nijednu državu, diplomate u UN navode da je jasno da se odnosi na SAD
2 komentar(a)
Barak Obama, Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Barak Obama, Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.11.2013. 07:56h

Njemačka i Brazil predale su Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija nacrt rezolucije kojom se traži prekid prekomjernog elektronskog nadzora i prikupljanja podataka, čime se krši pravo na privatnost, javila je agencija Rojters.

Iako nacrt rezolucije ne pominje poimenice nijednu državu, diplomate u UN navode da je jasno da se odnosi na SAD, nakon što je bivši službenik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden iznio podatke o špijuniranju koje sprovode američke obavještajne službe.

Prema njemačko-brazilskoj rezoluciji, koja će biti iznijeta na glasanje pred 193 članice UN, svetska organizacija je "duboko zabrinuta zbog kršenja ljudskih prava i zloupotreba koje su mogle da nastanu zbog nadzora komunikacija", i dodaje se da UN traže da se sprovedu mjere kojima će se zaustaviti slično kršenje ljudskih prava ubuduće.

Rojters ocjenjuje, pozivajući se na izjave diplomata, da će rezolucija vjerovatno pretrpjeti neke izmjene pre nego što se sljedećeg mjeseca nađe na glasanju u Generalnoj skupštini UN.

Prema istom izvoru, bilo bi iznenađenje ako rezolucija ne bude dobila podršku velike većine država članica UN. Brazilska predsednica Dilma Rusef i njemačka kancelarka Angela Merkel našle su se na meti američke NSA, koja je više godina pratila njihovu komunikaciju putem mobilnih telefona.

Rezolucije koje usvoji GS UN nisu obavezujuće, za razliku od odluka Savjeta bezbjednosti UN, ali imaju veliku moralnu i političku težinu, naročito ako su donijete velikom većinom glasova.

Prema ovoj rezoluciji, šefica UN za ljudska prava Navi Pilaj trebalo bi da pripremi izvještaj o zaštiti prava na privatnost u kontekstu posljednjih otkrića i prisluškivanju.

Bonus video: