Ćerka Islama Karimova o ocu: Moj otac kao Staljin

Islam Karimov ljut na stariju kćerku zbog istraga protiv nje
1 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2013. 18:45h

Bankovni računi Tera Grupe, medijske holding kompanije povezane sa kćerkom predsjednika Uzbekistana Islama Karimova, su zamrznuti zbog istrage o mogućim finansijskim malverzacijama, saopštili su zvaničnici Infibanke u Taškentu.

To je najnoviji udarac za Gulnaru Karimovu, stariju kćerku autokratkog uzbečkog lidera. Nekoliko njenih organizacija je zatvoreno ili podvrgnuto istrazi, prenio je uzbečki servis Radija Slobodna Evropa (RSE).

Tri radio i četiri TV stanice pod kontrolom Karimove, na kojima su promovisani njeni brojni poslovni poduhvati, zatvorene su prošle nedjelje.

Karimova (41) je pretrpjela i niz ličnih poraza posljednjih nedjelja.

Njen rođak Akbarali Abdulajev, moćni posrednik u trgovini naftom u Ferganskoj dolini i blizak lični saradnik, uhapšen je ranije ovog mjeseca zbog sumnje da je predvodio lanac organizovanog kriminala.

Gulnarina mlađa sestra, Lola Karimova-Tiljaeva, u intervjuu za BBC prošlog mjeseca, ispričala je da sa sestrom ne govori već 12 godina i da među njima ne postoje „ni porodični ni prijateljski odnosi“.

Gulnara je uzvratila, optuživši sestru za pronevjeru i druženje sa „vračarama“.

Takođe je izrazila zabrinutost da njena majka Tatjana Karimova učestvuje u satanskim ritualima. Niz nesrećnih okolnosti je, piše RSE, označio preokret Gulnarine političke sudbine.

Predsjednikova kćerka, koja se bavila diplomatijom, bila pop zvijezda u pokušaju i modna kreatorka, pominjana je kao moguća nasljednica 75-godišnjeg Islama na izborima 2015.

Donedavno je bila stalno prisutna u uzbečkim medijima a njeno intenzivno korišćenje društvenih medija, posebno izjave na Tviteru, takođe nude rijetku sliku o Uzbekistanu, izolovaoj državi sa lošim dosijeom poštovanja ljudskih prava.

Najnoviji događaji, međutim, ukazuju da je Karimov možda marginalizovao kćerku pošto se naljutio zbog njene uloge u brojnim istragama o pranju novca u Švajcarskoj, Francuskoj i Švedskoj.

Glasine o raskolu između oca i kćerke potkrepljuje njena poruka na Tviteru od 29. oktobra, u kojoj izgleda upoređuje uzbečkog čvrstorukaša sa Josifom Staljinom.

„Drug Staljin je bio i jeste,“ napisala je Karimova citat iz filma „Sin oca naroda“, iz sovjetskog doba. „I to je moj otac! I ostaće dok ne izdahnem.“

Galerija

Bonus video: