da zaborave spor

Šef NSA za saradnju s evropskim obavještajnim agencijama

Aleksander se nije izvinio zbog aktivnosti NSA i ponovo je porekao izvještaje na bazi Snoudenovih informacija
1 komentar(a)
haker, špijuniranje, Foto: Shutterstock.com
haker, špijuniranje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 31.10.2013. 09:02h

Šef američke Nacionalne obavještajne agencije (NSA), general Kit Aleksander, izjavio je danas kako bi američke i evropske obavještajne službe "trebalo da rade zajedno" i da spor oko špijuniranja ostave iza sebe.

Govoreći na konferenciji o sajber bezbjednosti u Vašingtonu, Aleksander je odbio da potvrdi ili porekne izvještaje medija da je NSA špijunirala mobilni telefon njemačke kancelarke Angele Merkel.

On je, međutim, napomenuo da sve vlade, a ne samo američka, špijuniraju strane lidere, izvještava AFP.

Šef NSA je citirao bivšeg šefa francuske obavještajne agencije Bernara Skvarsinija, koji je medijima izjavio da vlade s obje strane Atlantika špijuniraju jedne druge.

"Pretpostavimo da je Skvarsini u pravu, da svako svakoga špijunira. Pravo pitanje je onda šta zaista može da naškodi našim državama" zapitao je Aleksander.

On je iznio mišljenje da je u borbi protiv terorizma partnerstvo sa Evropom "od apsolutne važnosti".

Aleksander se nije izvinio zbog aktivnosti NSA i ponovo je porekao izvještaje na bazi Snoudenovih informacija da je njegova agencija prikupila milione zapisa telefonskih razgovora Francuza i drugih građana EU, navodi AFP.

Poslije današnje sjednice francuske vlade, portparolka Nažat Valo-Belkasem je izjavila kako ne izgleda da su tvrdnje direktora NSA vjerovatne.

Preporučujemo za Vas