Početak kraja vladavine Kristine Kirhner?

Šef države može da vlada i bez većine u parlamentu do održavanja predsjedničkih izbora u Argentini 2015. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2013. 08:50h

Politički rivali argentinske predsjednice Kristine Fernandes de Kirhner odnijeli su pobjedu na parlamentarnim izborima.

Tako su smanjili njenu većinu u Kongresu i šanse za promjenu ustava kojim bi joj se omogućio treći predsjednički mandat, pokazuju saopšteni preliminarni rezultati.

Glasači su birali polovinu Donjeg doma Kongresa i trećinu Senata i sa 62 odsto prebrojanih glasačkih listića, Vlada je priznala da opozicija ima prednost u cijeloj zemlji, prenijela je agencija Rojters.

Pošto je Kirhner izabrana po drugi put 2011. za predsjednika Argentine, uz obećanja o povećanju državne kontrole nad trećom latinoameričkom ekonomijom, predsjednica se uhvatila u koštac sa inflacijom, ali trapava valutna kontrola i pad državnih rezervi Centralne banke, narušili su povjerenje u njenu vladu.

Njene pristalice, s druge strane, veličaju je zbog borbe za iskorjenjivanje siromaštva, socijalnih programa i poboljšanja uslova za penziju.

U Argentini su juče održani parlamentarni izbori i analitičari su očekivali da će birači potvrditi početak političkog kraja aktuelne predsjednice Kristine Kirhner.

Prema argentinskom predsjedničkom sistemu, koji je sličan američkom, šef države može da vlada i bez većine u parlamentu do održavanja predsjedničkih izbora u Argentini 2015. godine, navode agencije.

Kirhnerova, koja proteklih nedjelja nije učestvovala ni u predizbornoj kampanji, pošto se oporavlja od operacije kojom joj je uklonjen ugrušak krvi iz mozga, svakako neće moći da se kandiduje, jer joj je ovo drugi mandat na mjestu šefa države i pitanje je da li će doći do promjene ustava koji bi joj otvorila vrata za treći mandat .

Galerija

Bonus video: