Sirija: Islamisti protiv "Ženeve 2"

"Smatramo da je (Ženeva 2) samo još jedan dio zavjere da se izbaci naša revoluciju van staze i da se odbaci"
4 komentar(a)
Sirija, pobunjenici, Foto: Beta/AP
Sirija, pobunjenici, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 27.10.2013. 12:06h

Islamističke grupe koje su deo sirijske opozicije i bore se u Siriji za zbacivanje Asada sa vlasti neće učestvovati na mirovnim pregovorima "Ženeva 2".

Ovo je navedeno u saopštenju 19 sirijskih islamističkih grupa.

"Najavljujemo da Ženevska konferencija nije, niti će ikada biti izbor naših ljudi ili naših revolucionarnih težnji", navodi se saopštenju koje je sinoć u video poruci na internetu pročitao Ahmad Eisa al Šeik, čelnik grupe Sukur al Šam, prenijela je agencija AFP.

Izjava je uslijedila posle višenedjeljne ocjene na desetine većih pobunjeničkih grupa širom Sirije da je "prozapadna opoziciona Sirijska nacionalna koalicija propala".

"Smatramo da je (Ženeva 2) samo još jedan dio zavjere da se izbaci naša revoluciju van staze i da se odbaci", navodi se saopštenju i upozorava da svako ko ode na takve razgovore, počinio izdaju i "moraće da odgovara zbog toga pred našim (sirijskim) sudovima".

Mirovni pregovori u Ženevi najavljeni su za sljedeći mjesec s ciljem da predstavnici opozicije (pobunjeničkih grupa) i režima u Damasku sjednu za isti sto u pokušaju da, u pregovorima, reše višegodišnji krvavi sirijski konflikt koji je do sada uzeo više od 115.000 ljudskih života (od marta 2011).

Bonus video: