afera prisluškivanja

Njemačka šalje šefove obavještajaca na razgovore u SAD

Merkelova je zatražila da predsjednik SAD Barak Obama hitno reaguje, ne samo izvinjenjima
2 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.10.2013. 19:04h

Njemačka će sljedeće nedjelje poslati u Vašington visoke zvaničnike svojih obavještajnih službi, kako bi od Bijele kuće dobili odgovore na optužbe da su američki bezbjednosni zvaničnici prisluškivali mobilni telefon njemačke kancelarke Angele Merkel.

Merkelova je zatražila da predsjednik SAD Barak Obama hitno reaguje, ne samo izvinjenjima, nakon najnovijih izvještaja da je američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) prikupila više od 70 miliona telefonskih snimaka u Francuskoj i možda čak prisluškivala i njen lični mobilni telefon, kao i telefone drugih evropskih lidera.

"Razgovaramo s Amerikancima da što je moguće prije razjasne stvari. Delegacija na visokom nivou otputovaće na razgovore u Bijeloj kući i Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji, kako bi ubrzala istragu o posljednjim optužbama", kazao je na konferenciji za novinare portparol njemačke vlade Georg Strajter.

U delegaciji će biti šefovi nemačke Savezne obaveštajne službe (BND) i obavještajne agencije BfV, kao i šef kabineta kancelarke Merkel Ronald Pofala, prenio je Rojters.

Poslije izveštaja o prisluškivanju, Merkelova, koju nisu umirili ni telefonski razgovor s predsjednikom Obamom, ni njegova lična uveravanja da se njen telefon sada ne prisluškuje, juče je pred samit Evropske unije, istakla da je narušeno poverenje u američku administraciju i podriven ključni transatlantski odnos.

Bijela kuća negirala je da SAD prisluškuju njemačku kancelarku, ali su zvaničnici u Vašingtonu odbili da kažu da li su to ranije radili

Bijela kuća negirala je da SAD prisluškuju njemačku kancelarku, ali su zvaničnici u Vašingtonu odbili da kažu da li su to ranije radili. Povodom afere o masovnom prisluškivanju, posjetu Vašingtonu najavila je i delegacija Evropskog parlamenta

Devet članova Komiteta za građanske slobode EP će u glavnom gradu SAD, krajem ovog mjeseca, razgovarati sa nizom američkih funkcionera, kongresmena i predstavnika civilnog sektora kako bi utvrdili činjenice vezane za špijunsku aferu koja već nedjeljama izaziva tenzije na relaciji Vašington-Brisel.

EP je već zatražio od Evropskog savjeta i Komisije da u znak protesta zbog američkog špijuniranja suspenduju sporazum o razmjeni podataka o potencijalnim teroristima koji EU ima sa SAD.

Preporučujemo za Vas